Les entitats de cultura popular de la ciutat se sumen a la celebració de l’any nou xinès

13.02.2018 - 08:02 h

Any del Gos. Dissabte, 17 de febrer, es fa una gran festa a l’Arc del Triomf per celebrar l’any nou xinès.

Dissabte, 17 de febrer, es fa una gran festa a l’Arc del Triomf per celebrar l’any nou xinès. Els actes començaran a les 11.00 al Parc de l’Estació del Nord amb una desfilada on participaran més de cinquanta associacions culturals xineses i catalanes. L’acte central de la celebració serà la desfilada, que reunirà a un miler de persones, i acabarà amb actuacions en un escenari ubicat l’Arc de Triomf. I al llarg de la tarda en aquest mateix espai s’hi faran més espectacles i una fira gastronòmica i cultural.

Entre els participants hi ha entitats xineses de tot el país també algunes de catalanes. La cultura popular també hi estarà ben representada per un reguitzell de col·lectius de la zona de l’Eixample. Entre més, hi haurà els Castellers de la Sagrada Família, els Bestialots Espurnats, el drac Farfolla, els Trabucaires de Sant Antoni, l’Associació Arreplegagegants amb l’Ocellaire i els gegants de Sant Josep de Calassanç, l’Esbart Sant Jordi – Joventut Nostra i els gralles La Rauxa.

L’any del Gos

L’Any Nou xinès o la festa de la Primavera és una de les festivitats més importants a la Xina i en altres països asiàtics, com ara Corea, el Japó o Vietnam. Totes les festes tradicionals d’aquests països es regeixen pel calendari lunar, que a diferència d’Occident, està organitzat en anys i no en mesos. Aquest any l’arribada de l’any del Gos tindrà lloc el 16 de febrer.

Segons l’astrologia xinesa hi ha 12 signes que representen diferents animals que incorporen les característiques de la seva personalitat dels qui van néixer en aquesta data determinada. Els nascuts sota aquest signe van néixer els anys 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006 i també els que neixin el 2018 i el 2030.

El primer dia de l’Any Nou és tradició no menjar carn i en els 15 dies següents és quan tenen lloc els grans àpats i reunions familiars. Les desfilades de dracs i lleons són una de les activitats més destacades que es fan en moltes ciutats del món. L’objectiu és espantar els mals esperits i començar el nou any amb energies renovades.