Els Cors Muts tornen als carrers de la Barceloneta

14.05.2018 - 09:05 h

Festes. Dissabte 19 i dilluns 21 de maig el barri mariner s'omplirà d'agrupacions corals humorístiques en una celebració centenària .

Cada any per Pentecosta una vintena d’agrupacions corals humorístiques desfilen pels carrers de la Barceloneta disfressats i brandant objectes d’una mida desmesurada. Aquesta festa tan particular, que també es fa al barri del Raval, es coneix amb el nom de Cors Muts i es fa durant tot aquest cap de setmana llarg.

La festa, que té tres dies de durada, comença dissabte 19 de maig al matí amb la primera cercavila, dura des de les 8 h fins a migdia i serveix per a acomiadar les colles que marxen a passar el cap de setmana fora. Al ritme de diverses agrupacions de carrer, els membres dels Cors Muts, que se’n diuen “muts” perquè ja no es dediquen al cant, ballen pels carrers del barri portant l’emblema de la seva agrupació sota una pluja de confeti.

La celebració es reprèn a la tornada, dilluns 21 de maig a la tarda. Aquell dia, cap a les 17 h, es fa la segona desfilada, que té un aire més disbauxat. Encara impregnats de l’ambient de festa que han viscut durant la sortida, els membres de les agrupacions desfilen disfressats i la gresca dura ben bé fins a mitjanit.

Es tracta de l’evolució festiva de la tradició coral catalana, que des del segle XIX és molt arrelada a la ciutat. Ara, però, la festa dels Cors Muts se centra més en la part lúdica i social, perquè la majoria de les corals han abandonat la vessant musical de la festa.

Un dels trets més característics de la festa és la indumentària dels participants. Cada agrupació coral es diferencia de la resta portant samarretes amb estampats vistosos o mocadors acolorits que solen complementar amb barrets, ventalls, collarets i ulleres de sol. Però, a banda la disfressa, el més cridaner de la festa són els objectes de fusta que branden la majoria dels participants: representen destrals, timons, arpons, tridents, rems… Això explica molt bé l’origen de la festa, quan les corals s’agrupaven per gremis i en un barri mariner com la Barceloneta hi abundaven els oficis del mar.

Els Cors Muts del Raval

Aquests mateixos dies el barri del Raval també fa la seva festa dels Cors Muts. El procediment i els orígens de la celebració són els mateixos que els de la Barceloneta, però amb un parell de diferències. Els estris que branden la majoria de les agrupacions del Raval fan referència al passat obrer i menestral del barri: hi abunden les forquilles, ganivets, graelles i navalles. Aquí, la pirotècnia també hi té un paper destacat, perquè les agrupacions pengen cascades de foc a l’entrada dels seus locals.