Benvinguda, Vil·la Urània!

10.03.2018 - 09:03 h

Centres cA�vics. S’inauguren equipaments a l’històric edifici del barri del Farró amb una jornada d’activitats.

Al cor del barri del Farró, les portes de la històrica Vil·la Urània s'han obert novament per inaugurar-hi un nou equipament. Els veïns i les veïnes han pogut gaudir de tallers, exposicions, música i una xocolatada.

VÍDEO: Hola, Vil·la Urània!

Des de les 16.00 hores s’han pogut visitar dues exposicions, una de les quals fa referència a la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona, i l’altra, de mandales de roba. Els més petits han pogut gaudir dels racons sensorials a càrrec de La Títera, mentre que els nens i les nenes una mica més grans han participat en els tallers de xapes, mandales, penjolls amb texans reciclats i el planetari digital, al ritme de la música de Dixie Band Galàctica.

Per als més grans, el taller “Reacciona, és química” ha servit d’introducció pràctica al món de la ciència. En un descans entre aquestes activitats, el veïnat ha pogut assaborir una xocolatada popular escoltant la música de les corals Cor Signum i Cor Tempus.

La lluita d’un barri

L’antiga finca va ser propietat de Josep Comas, astrònom i divulgador científic que des d’aquest espai observava el cel cada nit, fins al punt de ser el descobridor de més de vint astres, un dels quals s’anomena asteroide 945-Barcelona. Quan Comas va morir, el 1937, va llegar l’immoble juntament amb el material d’astronomia a la ciutat perquè esdevingués un espai dedicat a la ciència.

L’any 2012, la mobilització veïnal del barri del Farró va evitar que l’edifici fos enderrocat pel Govern municipal del moment, que va rectificar la decisió, va apostar per construir-hi un centre cívic i es va asseure amb les entitats per decidir com seria el futur equipament.

Un equipament sostenible

Vil·la Urània torna a despertar-se, ara complementada amb un modern edifici de set plantes que s’ha definit en tres àmbits: l’Espai Familiar La Saleta, el Casal Infantil i el Centre Cívic. També disposa d’un espai per a l’Agrupació Astronòmica de Barcelona – Aster, una terrassa per donar continuïtat al llegat de Comas amb sessions divulgatives d’observació astronòmica diürna i nocturna.

A l’hora de recuperar l’espai, també s’hi ha exigit la sostenibilitat i l’eficiència energètica. L’estructura de l’edifici permet climatitzar-lo de forma natural, gràcies a unes lamel·les exteriors que s’adapten a les condicions climàtiques i a una façana interior que proporciona frescor a l’estiu i capta radiació solar a l’hivern. Els arquitectes de la nova Vil·la Urània van guanyar els Green Solutions Awards 2017 d’EspanyaL’antic habitatge del segle XIX s’ha rehabilitat i es farà servir com a espai relacional.

Info Barcelona