A punt per a la Festa Major d'Hostafrancs

20.09.2017 - 12:09 h

Festa Major. Jorgina Juvé és l'autora del cartell de la Festa Major d'Hostafrancs d'enguany, que tindrà lloc del 29 de setembre al 8 d'octubre.

El pregó de la historiadora urbana Mercè Tatjer donarà el tret de sortida divendres, 29 de setembre, a la Festa Major d'Hostafrancs que durant 10 dies omplirà el barri de gresca amb activitats tan diverses com la Fira de la Magrana, el tradicional Ball de Rams, la Festa de la Creativitat, la Rutapp, un taller de "mapping" per a infants, el Festival de Música Jove, la Fira Medieval, el Firajoc o el Torneig de Futbol Sala, entre moltes altres. El programa -que s'ha presentat aquest dijous en un acte al Saló de Plens del Districte- combina les activitats més tradicionals amb algunes de noves, enguany que es commemoren els 160 anys del trasllat de la imatge de l'Àngel Custodi a l'església del carrer de Vilardell, cosa que va fer que el 1879 es comencés a celebrar aquesta festa major al barri.

La guanyadora del concurs de cartells de la Festa Major d’Hostafrancs d’enguany ha estat la il·lustradora santsenca Jorgina Juvé. És llicenciada en Belles Arts i fins al febrer tenia una botiga de manualitats al barri on impartia cursos de dibuix i de tècniques pictòriques. Ara es dedica cada cop més professionalment a la il·lustració i la pintura, com podeu veure al seu perfil d’Instagram. Al cartell de la Festa Major ha volgut reflectir-ne els espais i les activitats més singulars, com la Fira Medieval o la de la Magrana, amb el seu estil colorista i traç de dibuix. Ha creat les imatges tant amb el llapis i el pinzell (que domina i reivindica) com acabant de muntar-les amb Photoshop, un cop escanejades. L’ordinador el fa servir precisament per aplicar-hi no només color sinó diverses textures d’estil pictòric.

Més de 10 dies de festa

El primer dissabte de Festa Major és per a l’esport, la música i la dansa. El carrer de Vilardell s’omple de tallers comunitaris per a totes les edats, des de macramé fins a dansa amb música creativa, en la Festa de la Creativitat. Diumenge es beneeixen les magranes de la Fira que, segons la tradició, se celebrava a l’actual Portal de l’Àngel en arribar la tardor i que, en venir cap aquí l’Àngel Custodi, també es va traslladar cap a Hostafrancs.

Aquesta Festa Major també dona l’oportunitat de conèixer una mica millor la història del barri. Dilluns 2, l’historiador Josep Maria Villarrúbia-Estrany n’explicarà moltes anècdotes en una xerrada a la seu del Districte i dimecres 4, el periodista Albert Torras en fa una ruta guiada. Dissabte 7 també es fa un itinerari històric per l’Hostafrancs obrer i industrial. La Casa de Mèxic organitza aquests dies un cicle de cinema mexicà clàssic, mentre que el 29 i el 30 de setembre té lloc al Punt Multimèdia de la Casa del Mig el 15è Festival Visual Brasil, una trobada d’artistes audiovisuals contemporanis.

El segon cap de setmana de Festa Major arrencarà amb activitats infantils al carrer de Vilardell i una ruta gastronòmica per diversos establiments. A la nit, grups del barri de diversos estils participen a l’XI Festival de Música Jove. Dissabte i diumenge, els carrers de la Creu Coberta i del Consell de Cent s’omplen d’espectacles, activitats infantils i mercat amb la XII Fira Medieval. La tarda de dissabte, a la plaça de Joan Pelegrí es fan tallers infantils de mapping, coets i robots, a més dels jocs participatius per a tothom de #FemHostafrancs. Després del tradicional Ball de Rams i els sopars populars i de germanor, podreu seguir ballant tant al carrer de Vilardell com al de la Creu Coberta.

Totes les fotos que es pugin a Instagram amb l’etiqueta #FMHostafrancs17 entre el 29 de setembre i el 14 d’octubre participaran al concurs fotogràfic de la Festa Major. El premi és un dinar o sopar per a dues persones a la Bodega Monumental.