Parc del Guinardó

Tornar

  • Parc del Guinardó - gener 2015
  • Parc del Guinardó - gener 2015
  • Parc del Guinardó - gener 2015
  • Parc del Guinardó - gener 2015
  • Parc del Guinardó - gener 2015

Aquest parc és un espai on hi conviuen la rusticitat del bosc amb l’elegància d’un jardí d’arbustos retallats, on l’aigua hi té un gran protagonisme.

El parc del Guinardó té tres parts ben diferenciades: una d’urbana, que esdevé l’avantsala del gran espai que ocupa aquesta zona verda, una altra d’històrica i, dalt de tot, la frondositat de la vegetació forestal. Les seves terrasses enjardinades i les pinedes converteixen aquest lloc en un dels espais verds més refrescants i plàcids de la ciutat.

Com que el parc és força costerut i té una altura considerable, hi ha molts que s’apropen per fer esport i córrer una estona. I és que val la pena, a dalt de tot, hi ha miradors des d’on es pot gaudir de les magnífiques vistes de Barcelona.

Història

Barcelona gaudeix d'aquest parc gràcies a les reserves de sòl que es van establir a principis del segle XX. Es tracta d'una finca encarada al mar, que l'any 1910 va passar a ser propietat municipal. El primer que es va construir va ser la part històrica, obra de Jean-Claude-Nicolas Forestier en col·laboració amb Nicolau M. Rubió i Tudurí. El parc del Guinardó va ser el primer treball conjunt dels dos paisatgistes, un camp de proves i d'experimentació del qual després en sortirien a més d'un model i tipologia de jardí autòcton, el Jardi Meridional, parcs com els Jardins de Laribal, els jardins de la Tamarita o el Turó Park. El nom de Guinardó està vinculat a un antic mas proper al parc: el Mas Guinardó, actualment Casal d'Entitats del districte.

Biodiversitat

A la part urbana hi destaquen els grans pins blancs i les tipuanes, que, a l'estiu, s'omplen a vessar de flors grogues. Els arbres de l'amor, les moreres, els oms i les oliveres són altres espècies que ornamenten aquesta zona. La zona històrica és plena de grans tanques vegetals, molt ben retallades, a banda i banda dels camins. Són abundants els arbustos, com el pitòspor, el galzeran, el llorer i el baladre. També hi ha molts garrofers, xiprers, cedres,  i alzines, la majoria de grans dimensions. Pels petits canals per on corre l'aigua hi podem trobar una espècie vivaç de flors vermelles molts ornamentals i poc freqüent a Barcelona, Lobelia laxiflora, i a les placetes que es van enfilant per la muntanya, sòfores, rosers, mimoses i tarongers amargs. A dalt de tot s'obre un bosc espès, molt natural i espontani, amb pins blancs i en alguns llocs també cedres, i un sotabosc molt mediterrani.

Paisatgisme i disseny

El parc del Guinardó té tres parts ben diferenciades: una d'urbana, una altra d'històrica i, dalt de tot, una de forestal. El parc urbà  és fruit de la remodelació feta l'any 1977, que es va enllaçar amb la plaça del Nen de la Rutlla, on hi ha l'entrada principal del parc i que permet ser un espai molt pròxim al carrer. Està formada per terrasses situades a diferents nivells separades per talussos amb gespa, arbres i arbustos. El parc històric està format per un jardí frondós, que s'enfila per la muntanya seguint l'eix d'un torrent mitjançant terrasses comunicades per camins i escales. A la part central de la pujada hi ha murets de pedra solcats per petits canals per on corre l'aigua que baixa des del safareig, tot formant cascades i omplint estanyols. Aquestes petites cascades que recorren el parc recorden el soroll d'un rierol. El parc forestal és de forta pendent, està constituït per una important arbreda que circumda la part més alta de la zona històrica i es va estenent turó avall.

Art i arquitectura

Entre l'avinguda de la Mare de Déu de Montserrat i l'entrada del parc hi ha una plaça amb l'escultura més popular del barri del Guinardó: la del Nen de la Rutlla, que dóna nom a la plaça. Es tracta d'un bronze de Joaquim Ros i Bofarull de l'any 1961. Si ens endinsem a la zona històrica del parc, trobem amagada la font del Cuento (1739), que en el seu temps, fou una de les més populars del barri. Deu el seu nom al fet que normalment rajava poc, i la gent, mentre s'esperava per recollir aigua, anava fent petar la xerrada tot explicant cuentos.

Adreça:
Garriga i Roca, 1*13
Districte:
Horta-Guinardó
Barri:
El Guinardó
Codi postal:
08041
Població:
Barcelona
Titularitat:
Centre públic

Aparcaments

Aparcament Antonio Barnadi Argemi

C Gènova 4

934354722

Restaurants

Bar Restaurant Costa d'Or

Av Mare Déu de Montserrat 146

934557127

Adreça
Garriga i Roca, 1*13

Telèfon

Telèfon:
010

Comparteix aquest contingut