Jardins de la Tamarita

Tornar

  • Jardins de la Tamarita - Maig 2015
  • Jardins de la Tamarita - Maig 2015
  • Jardins de la Tamarita - Maig 2015
  • Jardins de la Tamarita - Maig 2015
  • Jardins de la Tamarita - Maig 2015

Quan travessem la porta dels Jardins de la Tamarita entrem en una Barcelona que ens transporta als temps en què la burgesia edificava les seves mansions envoltades de jardí a la part alta de la ciutat.

Aquests jardins són un bon lloc on anar a reposar i a estar tranquil lluny del brogit de la ciutat, situat just a l’altre costat del mur de pedra i ferro forjat que envolten el jardí , construïdes per guardar un espai que va ser privat i que ara és públic.

Història

Els jardins de la Tamarita són un viu exemple de jardí privat assimilat com a espai i patrimoni públic.  En aquest cas es tracta d'una finca de dues hectàrees pertanyent a la família Craywinckel que a principis del segle XX va ser adquirida per l'industrial del cotó Alfredo Mata. Hi va edificar una casa envoltada de jardins, el disseny de la qual es considera una de les primeres obres de l'arquitecte i paisatgista Nicolau M. Rubió i Tudurí, que va preservar formes i disposicions vegetals originals.

Biodiversitat

Podem trobar murtra, troanes, llorers i pitòspors  de gran mida així com robínies i plàtans. També trobem teixos, tarongers agres, boixos i una xicranda. Ja arribant al torrent del Frare Blanc hi trobem xiprers, cànem de bruixa o acants, cintes, més pitòspors i troanes, bambús  i grans til·lers argentats. Al parc també trobem espècies curioses com l’araucària, una grevíl·lea o roure sedós, també oriünds d'Austràlia i un faig de fulles porpres.  També hi veureu un arbre d'interès local de molta vàlua per l'escassetat a Barcelona, un Roure penol, centenari de 23 metres d'alçada.

Paisatgisme i disseny

Està dividit en dos àmbits diferenciats, un de major classicisme i ordre i un altre que aprofita el pas del torrent del Frare Blanc per oferir una visió més espontània. Els jardins són plens d'elements decoratius que li refermen els seus orígens de jardins casolans, petits estanys, amb brolladors, figures de terracota, copes de pedra, marbre i ceràmica convertides en fonts, testos ornamentals, etc.  Només entrar ens rep una font i un petit estany emmarcats per una enfiladissa que és un tipus de liana exòtica, la filferrera. Tot el conjunt dissimula un dels pavellons del jardí i que ara té ús social com a seu de l'associació de veïns i com a edifici de servei. Al jardí més clàssic i ordenat en parterres d'origen francès hi trobarem profusió de boixos i rosers, replantats per recuperar l'aspecte original del jardí a la darrera rehabilitació. Tot seguit trobem un espai que fa les funcions de placeta, amb una font ovalada, la plaça dels quatre continents, un nimfeu amb la font-gruta cascada i la praderia que ens condueix a la part mes feréstega del jardí.

Adreça:
Pg Sant Gervasi, 47*49
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
Sant Gervasi - la Bonanova
Codi postal:
08022
Població:
Barcelona

Accessibilitat per a les persones amb discapacitat

Titularitat:
Centre públic

Horaris

Seccions d'aquest equipament

Aparcaments

Aparcament Nuñez y Navarro * La Tamarita

Pg Sant Gervasi 39

934171953

CosmoCaixa Barcelona

C Quatre Camins 89

902283080

Restaurants

Restaurant Cafè 1907

C Císter 25

934184998

Abac restaurant & hotel - HB-004321

Av Tibidabo 1

933196600

Café & Thé

Pl John F Kennedy 9999

932118986

Restaurant Telepizza *Pg S Gervasi

Pg Sant Gervasi 88

934184845

Restaurant Xinès Kuunming

Ptge Forasté 2

934174166

Adreça
Pg Sant Gervasi, 47*49

Telèfon

Telèfon:
010

Comparteix aquest contingut