30è aniversari de l'atemptat d'Hipercor

Barcelona recorda les víctimes de l’atemptat d’Hipercor

El 17 de juny es va celebrar un acte de memòria al parc esportiu de Can Dragó i a partir del desembre es podrà visitar una exposició al recinte de la Fabra i Coats.

Es compleixen 30 anys d’un atemptat que va colpir tota la ciutat. La reivindicació de respecte i memòria de les víctimes i els seus familiars va marcar els actes que s’han programat per commemorar-lo.

Enguany se celebra el 30è aniversari de l’atemptat del comando Barcelona d’ETA a Hipercor, i s’han preparat una sèrie d’iniciatives per recordar-ne les víctimes. La idea central de la commemoració és que l’atemptat va ser contra tota la ciutadania i, per aquest motiu, es va celebrar un acte de ciutat dedicat a les víctimes, als familiars dels qui hi van morir i als qui van resultar ferits. 

La implicació de gairebé tots els familiars de les víctimes va permetre que l'experiència i el sentiment dels qui van patir l’atemptat i les seves conseqüències en primera persona fossin presents en la commemoració. A més, va ser una oportunitat d’oferir-los el suport de la ciutat i expressar el reconeixement dels dèficits institucionals al llarg de tants anys.

Una commemoració de ciutat

El 17 de juny es va celebrar un acte de memòria al parc esportiu de Can Dragó, que va constar d’una proposta artística de la dramaturga Àngels Aymar, Memorial a les víctimes de l’atemptat d’Hipercor, plantejat com un acte d'evocació, acompanyament i ofrena a les víctimes, amb qui volia que la ciutadania s'identifiqui. A més, es va descobrir una placa situada al monument Tall Irregular Progression, obra del nord-americà Sol LeWitt, que recorda les 21 persones que van morir en l’atemptat, i un faristol explicatiu de l’atemptat davant els magatzems, a l’avinguda Meridiana. 

A partir del mes de desembre, al recinte de la Fabra i Coats es podrà visitar una exposició, comissariada pel periodista Francesc Valls, que pretén mostrar el context polític i social en què es va produir aquell atemptat, a més de transmetre el buit i la manca d’acompanyament i de suport que han sentit les víctimes i els seus familiars al llarg de trenta anys.

Declaració institucional

Coincidint amb el 30è aniversari de l’atemptat d’Hipercor, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la declaració institucional següent:

  • Barcelona expressa el seu condol i suport a les víctimes de l’atemptat d’Hipercor, als ciutadans i les ciutadanes que hi van perdre algun ésser estimat, a les persones que van resultar ferides i a la resta de persones que encara avui pateixen les seqüeles d’aquell atac injustificable.
  • Barcelona, en el 30è aniversari dels fets, reconeix que aquest atemptat és una part dolorosa de la memòria col·lectiva de la ciutat, i que com a tal, cal preservar-ne el record.
  • Aquesta memòria de l’atemptat d’Hipercor ha de servir per refermar la voluntat de Barcelona de ser una ciutat promotora de la pau i defensora dels valors democràtics i del diàleg.
  • Barcelona es compromet a commemorar de manera escaient el 30è aniversari de l’atemptat d’Hipercor. Per aquesta raó, celebrarà un acte institucional de record i impulsarà una exposició sobre aquests fets perquè la ciutadania, i especialment les noves generacions, no els oblidin.

La declaració va tenir el suport del Govern (BComú i el PSC), PDeCat, Ciutadans, ERC, el PP i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy.

 

Barcelona recorda les víctimes de l’atemptat d’Hipercor

El 17 de juny es va celebrar un acte de memòria al parc esportiu de Can Dragó i a partir del desembre es podrà visitar una exposició al recinte de la Fabra i Coats.

Comparteix aquest contingut