Barcelona Cultura
BCNEGRA 2017

GENER | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | FEBRER | 1 | 2 | 3 | 4 |      Altres

SELECCIONEU EL DIA DEL PROGRAMA

Catalunya, terra de crims (I)

Dimarts 31 de gener, a les 11.30 h

Palau de la Virreina (Espai 4). La Rambla, 99

Sí, potser Barcelona és una de les capitals negrocriminals del sud d’Europa, però no tots els crims tenen lloc sobre l’asfalt de les grans ciutats, encara que sigui el més habitual. De vegades, les ciutats petites o mitjanes, com ara Lleida; les muntanyes, com les de la Val d’Aran; o les zones litorals, com la costa de Tarragona, són també escenaris de trames fosques i d’investigacions criminals que ens parlen d’una realitat lleugerament diferent de la que coneixen els habitants de la metròpoli.

Participants: 

Sebastià Bennasar, periodista, escriptor, traductor i crític; Jordi Ledesma, poeta i novel·lista: José Luis Muñoz, escriptor i columnista; Montse Sanjuan, periodista, professora i escriptora; Jordi Tiñena, escriptor i catedràtic de llengua catalana i literatura

Moderadors: 

Miguel Ángel Diaz, llibreter, propietari de la llibreria en línia SomNegra.com i expert en novel·la negra

Sense cadàver

Dimarts 31 de gener, a les 16.30 h

Auditori del Conservatori del Liceu. Nou de la Rambla, 88

Estem acostumats a sentir allò que, sense cadàver, no hi ha condemna. Però a Catalunya es va produir, l’any 2009, un cas excepcional: una condemna basada en el que s’anomena una «prova indiciària». L’acusat es diu Ramón Laso, està internat a la presó i allà ha rebut mil i una visites de la periodista Fàtima Llambrich (l’heu vista sovint a TV3), autora d’un llibre apassionant sobre un cas diferent que mira de fer-nos veure entre lletres i paraules el retrat més acurat possible d’un Laso que, encara ara, es declara innocent. Quantes desaparicions són de fet crims? S’ho pregunta Fàtima Llambrich, i us ho preguntareu vosaltres després d’escoltar els convidats d’aquesta taula rodona.

Participants: 

Míriam de Rosa, jutge, magistrada del Jutjat d’Instrucció núm. 10 de Barcelona; Fàtima Llambrich, periodista i escriptora; Carles Monguilod, advocat penalista

Moderadors: 

Marc Balcells, criminòleg

Les veus més negres de Catalunya en castellà

Dimarts 31 de gener, a les 18 h

Auditori del Conservatori del Liceu. Nou de la Rambla, 88

En un internat, a la costa gallega o en un port de Barcelona ple de marines americans… En escenaris així de diversos, es desenvolupen les noves novel·les de tres autors que, des de Barcelona, parlen al món en llengua castellana i aporten al gènere no sols una diversitat de temàtiques, sinó també de gèneres i estils. I del respecte que generen i mereixen, ens en parlen el Premi Dashiell Hammett, del qual va quedar finalista el 2014 Rosa Ribas, i els grans èxits de vendes assolits per Toni Hill amb les seves obres.

Participants: 

Toni Hill, escriptor i traductor literari; Rosa Ribas, escriptora i especialista en didàctica de les llengües

Moderadors: 

Matías Néspolo, escriptor i periodista

Crims a l’illa del gel, radiografies del món occidental

Dimarts 31 de gener, a les 19.30 h

Auditori del Conservatori del Liceu. Nou de la Rambla, 88

El mateix John Connolly (el pare del detectiu Charlie Parker) considera l’islandès Arnaldur Indridason una de les estrelles més brillants del fosc firmament de la novel·la negra actual. I no és casualitat, perquè a l’encert amb el qual estan teixides les trames criminals d’aquest escriptor fill d’escriptor, s’hi afegeix una dimensió que va més enllà de la trama negrocriminal. Sí, Indridason ens parla de crims, però també de les virtuts i els defectes de les societats en què vivim. Ho fa des d’una illa on el fred del gel i el vermell roent de la lava dels volcans acompanyen el seu personatge estrella, el detectiu Erlendur Sveinsson, però amb un missatge que, a més d’aplicar-se a Islàndia, també ho fa a bona part de les nostres societats occidentals.

Participants: 

Arnaldur Indridason, escriptor, conversa amb Álvaro Colomer, escriptor i periodista.

Elemental, Holmes

Dimarts 31 de gener, a les 19 h

Biblioteca Pública Arús. Pg. de Sant Joan, 26

És imprescindible fer reserva. Consulteu el web www.bpa.es

El pintor, il·lustrador i columnista de La Vanguardia Perico Pastor parla sobre el personatge de Sherlock Holmes, el detectiu creat per l'escriptor Arthur Conan Doyle.