Barcelona Cultura
BCNEGRA 2017

GENER | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | FEBRER | 1 | 2 | 3 | 4 |      Altres

SELECCIONEU EL DIA DEL PROGRAMA

Els Papers de Panamà

La connexió andorrana

Divendres 3 de febrer, a les 12 h

Col·legi de Periodistes de Catalunya (saló d’actes). Rbla. de Catalunya, 10

Els qui segueixen de prop els camins de la corrupció i l’evasió fiscal ja fa temps que tenien notícies, ni que fos fragmentades, de les realitats que amaguen els anomenats Papers de Panamà, un seguit de documents que han mostrat que fins i tot moltes primeres espases de la política i la vida social dels països més diversos utilitzaven mecanismes foscos per amagar les seves possessions. Però els paradisos fiscals no són realitats exòtiques i llunyanes, sinó que de vegades els diners que escapen al control tributari són molt a la vora, a un parell d’hores amb cotxe…

Participants: 

Joaquín Castelló, periodista, cap d’investigació de la cadena de televisió La Sexta; Cristóbal Martell, advocat especialitzat en delictes financers; Carles Quílez, periodista, escriptor i exdirector d’anàlisi de l’Oficina Antifrau de Catalunya

Moderadors: 

Andreu Missé, director d'Alternativas Económicas

A Gijón, ara fa trenta anys

Homenatge a la Semana Negra de Gijón

Divendres 3 de febrer, a les 16 h

Sala BARTS. Av. del Paraŀlel, 62

El 1988, possiblement sota la pluja omnipresent de Gijón, va néixer un festival modest que aplegava uns quants centenars d’amants de la novel·la negra i uns pocs periodistes que desitjaven seguir les activitats literàries, musicals i culturals que formaven part d’aquella nova cita. Trenta anys després, les xifres de visitants s’han multiplicat de manera espectacular, igual que les xifres de convidats i de periodistes acreditats per cobrir els activitats. La Semana Negra de Gijón, a més, ha instituït diversos premis literaris, entre els quals destaca especialment el Premi Dashiell Hammett a la millor novel·la negra escrita en castellà. Trenta anys després, i encara sota la pluja (que cau sobre la ciutat una mitjana de 120 dies l’any), Gijón segueix convertint-se, durant deu dies del mes de juliol, en un reducte de la negrocriminalitat pel qual passen centenars d’autors i un públic àvid d’emocions literàries. Li retem homenatge en el seu aniversari.

Participants: 

David C. Hall, escriptor; Andreu Martín, escriptor; José Luis Muñoz, escriptor; Paco Ignacio Taibo II, periodista, escriptor, activista sindical i creador de la Semana Negra de Gijón

Moderadors: 

Mariano Sánchez Soler, escriptor i periodista

Investigar

La mirada del policia, la mirada del periodista

Divendres 3 de febrer, a les 17.30 h

Sala BARTS. Av. del Paraŀlel, 62

Amb la finalitat d’engarjolar un culpable o amb la d’oferir als seus lectors un retrat fidedigne d’uns fets ocults a la vista… Potser les intencions dels policies i els periodistes que investiguen un crim són diverses, però ho són també les maneres en què fan les seves indagacions? Investiguen de la mateixa manera un policia i un periodista? Ho discutiran els convidats d’aquesta taula rodona, que examina dues maneres de mirar-se un mateix i criminal objectiu.

Participants: 

Dolores Redondo, escriptora; Lorenzo Silva, escriptor i advocat; Sergio Vila-Sanjuán, periodista i escriptor

Moderadors: 

Pilar Argudo, periodista cultural i filòloga

Dennis Lehane

Una mirada crítica a la societat nord-americana

Divendres 3 de febrer, a les 19 h

Sala BARTS. Av. del Paraŀlel, 62

El guanyador del Premi Pepe Carvalho d’enguany i el creador de la Semana Negra de Gijón s’asseuen cara a cara per parlar de l’Amèrica d’avui, un país que ha provocat un sotrac en l’escena internacional amb l’elecció d’un president com a mínim atípic. En parlaran, segur, un asturià plenament implicat avui en la política mexicana i un narrador que, amb les seves novel·les i els seus guions, ha retratat l’Amèrica de la costa oest, la que no es reconeix tant en una ciutat concreta com en uns barris avui afectats per la desindustrialització i temorosos dels canvis que ha provocat la globalització. Potser de vegades no acabem d’entendre el que passa a l’altra banda de l’Atlàntic, però és clar que les novel·les de Dennis Lehane ens n’ofereixen algunes claus. Amb la presència d'Antonio Lozano, el nostre crític expert en literatura anglosaxona, negrocriminal o no.

Participants: 

Dennis Lehane, escriptor i guanyador del Premi Pepe Carvalho 2017, conversa amb Antonio Lozano, escriptor i periodista cultural, i Paco Ignacio Taibo II, periodista, escriptor i activista sindical.

Jam d’Escriptura Noir

Divendres 3 de febrer,  a les 21 h

Nau Bóstik. Ferran Turné, 11

Preu: 10€ a taquilla, 7€ anticipada (Atrápalo)

Una jam de jazz i escriptura en viu, una nit d’històries noir que s’improvisen al ritme de la música, un homenatge a la novel.la negra en un espectacle literari únic i diferent.

Escriptura en viu (www.escrituraenvivo.org) us ofereix una Jam d’Escriptura Noir a la Nau Bóstik, espai misteriós i bohemi recuperat pera a la cultura. 

La Jam d’escriptura és un espectacle literari on es combina la música en directe amb la creació literària en viu a través d’un ordinador connectat a una videoprojecció.

La jam, de temàtica ‘noir’, començarà a les 21 de la nit i comptarà amb el trio de Jazz Miguel Villar-saxo, bateria i contrabaix- i amb la participació de nombrosos escriptors de novel·la negra convidats per a la ocasió. Els autors convidats improvisaran històries criminals al ritme de la música en viu de jazz. El públic també estarà convidat a participar i escriure si així ho vol.

L’esdeveniment també comptarà amb la participació del grup artístic ‘Las Hermanas del Desorden’, trio poètic narratiu que recitarà textos en homenatge al gènere ‘noir’ durant la nit.