Cap de setmana: Benvingut, any del Gall!

dj., 02/02/2017 - 08:14

Oci. La comunitat xinesa i catalana s’uneixen per celebrar l’arribada de l’any 4175 amb diferents actes interculturals.

Barcelona celebra des de fa un temps un acte intercultural i divers: l’arribada de l’any nou xinès, que enguany és el del Gall. És una festa que té lloc a moltes ciutats del món i que a Barcelona mostra, aquest dissabte, el caràcter obert de la ciutat i la convivència de les tradicions d’orient i occident. Però, a més, torna el Flic, el festival de literatura per a les famílies, i al Museu d’Història de Barcelona una instal·lació audiovisual ret homenatge a les víctimes de l’Holocaust. 

Connecteu-vos al web del Cap de setmana!

L’arribada de l’any nou és la festivitat més important i tradicional per a la comunitat xinesa d’arreu del món, una comunitat que té prop de 19.000 persones a Barcelona. La ciutat també dóna la benvinguda a l’any 4715, dedicat al Gall. Els carrers de la ciutat s’omplen de festa i cultura, amb una gran desfilada en què participaran federacions i entitats xineses de Catalunya i entitats i associacions catalanes.

Literatura per a les famílies al Flic Festival

Els dies 4 i 5 de febrer el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) es converteixen en l’escenari de la festa de la literatura per a les famílies, el Flic Festival, que vol promoure la innovació i l’experimentació al voltant de la literatura per als joves i menuts. Enguany el lema del festival és “Paraules que alimenten”, i per això es relaciona el menjar amb la literatura i s’impulsa la campanya solidària “Vine al Flic i dóna’ns la llauna”, que convida les famílies assistents a donar llaunes i aliments bàsics, que es lliuraran a la Fundació Banc dels Aliments.

La gran aposta d’enguany són les produccions pròpies i les estrenes com Batibull, un espectacle de música, poesia i dansa; Soroll, un espectacle audiovisual i sonor inspirat en el llibre Bruits, de Marion Bataille, o l’espai de joc sensorial “Prohibit no tocar”, pensat per als petits de 0 a 3 anys.

“Je vous offre les oiseaux / Us ofereixo els ocells”

Aquest és el títol de la nova mostra del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que pren com a referència el camp d’Auschwitz-Birkenau. Els supervivents d’aquest camp no recordaven haver vist cap ocell mentre van estar empresonats, però un estudi va catalogar la presència de 127 espècies d’aus. La instal·lació de Marta Marín-Dòmine evidencia la distorsió que es produeix en una situació de violència extrema.

La mostra, amb una part interactiva que enregistra els sons dels visitants fins al darrer dia de l’exposició, té com a objectiu recordar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i està instal·lada a la Capella de Santa Àgata.