Hivern de documentals

Amb el fred de l’hivern, us ve de gust una bona pel·lícula? El Servei de Documentació d'Educació Ambiental us recomana els documentals "Before the flood", "Bicicletas contra coches" i "Gracias por la lluvia" sobre canvi climàtic i mobilitat.

 

Before the Flood / Leonardo DiCaprio i Fisher Stevens. Estats Units:

National Geographic, 2016.

Canvi climàtic

Documental produït i protagonitzat per Leonardo DiCaprio juntament amb Fisher Stevens i Martin Scorsese, entre d’altres, que mostra els efectes del canvi climàtic en el nostre entorn. També es mostren quines són les mesures que s’estan duent a terme per frenar-lo i com la societat pot prevenir les seves devastadores conseqüències (la desaparició d’espècies en perill d’extinció, ecosistemes, comunitats natives de tot el planeta, etc.). S’entrevisten a nombroses personalitats com Barack Obama, Ban Ki-moon, Elon Musk o el papa Francesc.
 


 

 

 

 

 

 

Bicicletas vs coches. La bicicleta: ¿el motor del cambio? / Fredrik Gertten. Suècia: WG Film, 2015.

Mobilitat, Biciletes, Cotxes, Contaminació

En aquest documental de Fredrik Gertten es posa en valor l’ús de la bicicleta com a una alternativa poderosa de canvi per afrontar la gran crisi global que amenaça el planeta, marcada pel canvi climàtic, la contaminació urbana i l’esgotament dels recursos fòssils. Tot i així, es mostra com la indústria automobilística inverteix milions de dòlars cada any per afavorir i mantenir el seu negoci. D’aquesta manera, Bicicletas vs coches presenta diversos activistes i teòrics d’arreu que exposen els beneficis d’una societat més adaptada a les dues rodes. També reflexionen sobre la situació d’aquelles ciutats on s’usen majoritàriament els cotxes. En definitiva, una mostra de la lluita per aconseguir ciutats més sostenibles a través de la bicicleta, malgrat l’augment del nombre de morts en accidents de trànsit.
 

 

Gracias por la lluvia: El choque de dos mundos en la lucha contra el cambio climático / Julia Dahr. Noruega: Differ Media; Regne Unit: Banyak Films, 2017.

Canvi climàtic

En aquest documental de coproducció noruega-anglesa es mostra la lluita de Kisilu Musya, un agricultor kenyà que fa cinc anys va començar a documentar la vida de la seva família, el seu poble i els efectes devastadors del canvi climàtic sobre la seva terra. Amb la seva càmera ha filmat inundacions, sequeres i tempestes així com el cost humà d’aquests fenòmens: la migració de les persones a la ciutat a la recerca de prosperitat laboral o l’exclusió escolar dels seus fills per no arribar a final de mes. Amb la destrucció de casa seva a causa d’una tempesta, Kisilu inicia un moviment comunitari d’agricultors per combatre les conseqüències extremes del clima. A més, decideix anar a la XXI Conferència sobre el Canvi Climàtic (COP), celebrada a París, per intentar tenir veu en les converses sobre el clima i donar un gir de 180 graus a les polítiques ambientals. Allà, enmig del show polític i ambiental més gran del planeta, Kisilu es topa amb una profunda resistència, burocràcia i arrogància, a les quals intenta plantar cara amb la directora del film, la noruega Julia Dahr. La seva unió, la de mons oposats (Nord i Sud), enforteix i encoratja una mateixa lluita: la justícia climàtica.
 

Aquests recursos estan disponibles en prèstec al Servei de Documentació d'Educació Ambiental. Demaneu-los a: documentacioambiental@bcn.cat o bé al 93 256 25 92. Web Servei de Documentació d'Educació Ambiental