10 consells per redactar una bona notícia

Quines accions de sostenibilitat esteu fent al vostre centre? Doneu-les a conèixer a través del nostre butlletí a l’apartat “Les escoles dia a dia”. Aquí hi trobareu algunes indicacions útils per a escriure un bon article!

El butlletí Notícies s'elabora cada quinze dies amb informació sobre el programa, una selecció de recursos i les aportacions que els centres educatius ens feu arribar. “Les escoles dia a dia” és l'apartat del butlletí en el qual els centres intercanvieu, compartiu i mostreu bones iniciatives que fan créixer la xarxa d’Escoles + Sostenibles. Si a més a més és l'alumnat qui les redacta, encara millor!

Us facilitem 10 senzilles orientacions per redactar els vostres articles:
 

1. Organitzeu bé la informació: imagineu que sou periodistes i intenteu respondre al primer paràgraf les preguntes de les "6W" (who, what, when, how, where i why): qui, què, quan, com, on i per què

2. Sigueu propers amb el lector: oblideu-vos de les frases llargues i complexes. La comunicació amb els lectors i lectores ha de ser propera, pel que la vostra prioritat hauria de ser que el missatge es comprengui de forma clara.

3. Personalitzeu les notícies: feu que la vostra notícia sigui única! Expliqueu la vostra pròpia història amb el vostre punt de vista. Recordeu que una iniciativa personal sempre arriba més fàcilment!

4. Escolliu un bon titular: el titular serà el que impulsarà la lectura de la notícia. Intenteu que sigui una frase eloqüent i que inclogui el contingut principal. Una estructura recomanable és: subjecte + verb + CD (què?) / CC (complements).

  • L'Escola Santa Anna impulsa el projecte "La ciutat que volem"
  • DEPANA i l'Escola Mare de Déu del Coll inicien un projecte d’Aprenentatge Servei
  • Com afecta la contaminació atmosfèrica als líquens?

5. Feu textos breus: tingueu en compte que el temps és un recurs molt limitat. Us recomanem que la notícia no excedeixi les 300 paraules. A més, estructurar el contingut en paràgrafs de 3 o 4 línies i destacar els conceptes clau amb negretes faran que la lectura sigui més amena.

6. Enllaceu: la informació textual és només un dels recursos que teniu per transmetre la vostra notícia. Podeu completar-la amb enllaços i recursos multimèdia com vídeos, imatges, cançons o presentacions.

7. Afegiu informació: com que el text de la notícia ha de ser breu, de ben segur que teniu més informació. Una bona idea és afegir enllaços al final de la notícia on els lectors i lectores puguin ampliar la informació o trobar dades clau.

8. Corregiu l'escriptura: reviseu les faltes d'ortografia i l’estructuració del text. Un cop tingueu la notícia revisada, podeu passar el text per un corrector ortogràfic. L’Optimot és un bon aliat!

9. Escolliu bones imatges: com diu la dita, una imatge val més que mil paraules. Escolliu imatges que convidin a llegir l’article i que reflecteixin el contingut principal de la notícia. Necessitem com a mínim dues imatges grans (si en teniu més millor, l'article quedarà més complet) i amb bona resolució per a ajustar-les a les mides del butlletí Notícies. 

10. Jerarquitzeu la informació: és important que la informació estigui presentada de major a menor importància. Moltes persones no es llegiran la notícia sencera! Per tant, us aconsellem que al primer paràgraf inclogueu la informació essencial (6W) i els altres us serveixin per contextualitzar la notícia i afegir-hi més detalls.

 

Com enviar notícies perquè es publiquin al butlletí d'Escoles+Sostenibles?

Si voleu enviar-nos algun text, ho podeu fer mitjançant el correu electrònic escolessostenibles@bcn.cat en format word, de manera que posteriorment puguem extreure la informació fàcilment per a introduir-la al web. Qualsevol article pot anar acompanyat d'imatges, enllaços, vídeos, referències virtuals, etc.

IMPORTANT! Tenint en compte el procés d’elaboració que suposa, els articles s’han d’enviar una setmana abans de la tramesa del butlletí (com a màxim el divendres de la setmana anterior a l’enviament).

Amb aquests consells, us animem a que ens envieu les vostres notícies per al nostre butlletí!