L'escola Àngel Baixeras estrena curs amb un nou pati

Gràcies a un gran procés de participació, el passat 14 de setembre aquest centre i el veïnat del barri Gòtic han recuperat un espai públic al costat de la muralla romana que tindrà un doble ús: de pati de l’escola i d’espai públic.

El Gòtic és el barri amb menys espais públics del districte de Ciutat Vella. Ara, però, ja en té un de nou després de la urbanització del solar situat al carrer del Sots tinent Navarro. L’espai té una doble utilitat: de dilluns a divendres, de 9 a 15 h, és utilitzat exclusivament com a pati per l’alumnat de l’Escola Àngel Baixeras. La resta del temps, és un espai obert a tota la ciutadania. Minuts abans de començar l’hora de l’esbarjo, es posen unes tanques per delimitar l’espai i evitar que ningú hi entri. 

El disseny del nou espai públic, de poc més de 900 metres quadrats, ha estat el resultat d’anys de negociacions entre els veïns, la comunitat educativa de l’escola i el districte de Ciutat Vella.


Una proposta treballada amb la comunitat escolar

La urbanització d’aquest espai de la ciutat i la necessitat d’integrar l’ús del solar amb el de pati de l’escola Àngel Baixeras és una demanda que la comunitat educativa venia reclamant des de fa anys. És per això que el Govern municipal va engegar un procés participatiu durant les tasques de redacció del projecte de remodelació, per tal de permetre que tant el veïnat com la comunitat educativa –inclòs l’alumnat- incidissin en la definició de la urbanització de l’espai.

En total, es van dur a terme tres tallers i una sessió de retorn en les que hi van participar una mitjana de 50 persones entre adults i infants de 6 a 12 anys. D’aquest procés participatiu van sortir algunes propostes que l’arquitecte Josep Llinàs ha inclòs en el projecte. Per tant, el disseny del projecte ha estat col·laborat per la comunitat educativa, veïnats i els nens i nenes de l’Àngel Baixeras.

Cal tenir en compte que en aquest entorn s’han estat fent excavacions arqueològiques durant 4 anys dins del Pla Barcino, per tal de posar en valor la muralla romana en aquest entorn. Per aquest motiu, el projecte també ha tingut en compte el tractament del patrimoni arqueològic.

 

Enllaços relacionats:

> Notícia al web del Districte de Ciutat Vella "L'escola Baixeras estrena curs amb un nou pati"
> Notícia a La Vanguardia "Un patio muy particular"
> Notícia a Betevé "El Gòtic estrenarà un nou espai públic que serà també pati de l’Escola Àngel Baixeras"