La flora i la fauna us envolten, descobriu-les!

Us presentem tres recursos interactius que monitoritzen, documenten i il·lustren la riquesa mediambiental de Barcelona i el seu entorn.

Més enllà del gris de l’asfalt, el vidre dels edificis i el soroll dels cotxes, a Barcelona i la seva àrea metropolitana hi conviuen multiplicitat de formes de vida animal i vegetal. Per tal de donar visibilitat a aquesta realitat que ens envolta, us volem presentar dos recursos visuals, intuïtius i disponibles a través d’internet de forma gratuïta:


CERCADOR D’ARBRAT

Mitjançant un formulari, aquesta aplicació de la Diputació de Barcelona permet realitzar una selecció ràpida entre les 248 espècies d’arbres i palmeres disponibles. La cerca permet triar les espècies en funció de les característiques del medi i de la seva forma, funció o gestió. Per tant, abans de realitzar la consulta, és important: disposar d’informació sobre el medi (temperatura, pluviometria, etc.) i haver fet les reflexions corresponents sobre quin serà l’espai plantable (carrer, zona verda, serveis existents, etc.), quines funcions s’espera i les possibilitats de gestió.

 

 

VISOR DE LA FAUNA

Des del mes de gener, el web de l’AMB compta amb aquesta eina de consulta que mostra, en temps real, les observacions faunístiques fetes als parc i platges de l'AMB a través d'Ornitho i Ocells dels jardins, dos projectes de ciència ciutadana de l'Institut Català d'Ornitologia.

L'aplicació classifica la fauna en set grups taxonòmics: ocells, ratpenats, papallones, mamífers, amfibis, rèptils i odonats. En el cas dels ocells, la fitxa d'informació inclou una il·lustració, una gravació amb el cant i algunes dades més sobre l'espècie. Gràcies al visor s'ha pogut registrar l'observació de més d'un centenar d'espècies als parcs i platges metropolitans en els darrers 30 dies, com per exemple alguns exemplars de puput, bruel, xoriguer comú, picot verd o blauet.

 

 

 

 

ARBRAT VIARI DE LA CIUTAT DE BARCELONA

Des del 2014, l’Ajuntament de Barcelona va incorporar les dades sobre l’arbrat viari de la ciutat al seu catàleg de dades públiques. Juanjo Vidal, un geògraf saragossà establert a la ciutat, és l’autor d’un mapa interactiu que permet visualitzar-les i interpretar-les de forma senzilla. Amb  un primer cop d’ull es pot descobrir quins són els carrers i avingudes amb una major densitat d’arbres. Si es vol fer una recerca en més profunditat, aquest recurs permet conèixer l’espècie i les mides de cada exemplar.