Bon estiu i fins aviat!

Què ha estat el més destacat del curs 2017-2018 d’Escoles+Sostenibles? Ens acomiadem amb l’últim butlletí fins al setembre amb un breu repàs del millor d’aquest curs. Moltes gràcies per la feina feta i fins al setembre!
 

Arriba l’estiu, les aules es buiden i els centres tanquen les seves portes: s’ha acabat un curs més. Al llarg d’aquest, i amb el ritme trepidant que ens envolta, han passat moltes coses i potser alguna se’ns ha passat per alt. Per tal d’acomiadar-nos fins al setembre, us hem preparat un recull  de preguntes i respostes que us serviran per fer un breu repàs del programa i d’algunes de les iniciatives més destacades d’aquest curs.

 

EL CURS 2017-2018 D'ESCOLES + SOSTENIBLES
 


1. Quina és la trajectòria del programa Escoles + Sostenibles?

Aquest curs el programa Escoles+Sostenibles fa 17 anys. Va començar l’any 2001 amb 69 centres que van signar el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i any rere any molts d’altres centres han volgut seguir les passes i passar a l’acció, realitzant projectes de transformació, participació, creació... per millorar la qualitat de vida de la nostra ciutat en termes de sostenibilitat. Aquest curs, hi han participat un total de 352, aproximadament la meitat de centres de la ciutat de Barcelona.

 


2. Quines han estat les temàtiques més tractades en els projectes d’Escoles+Sostenibles?

La transformació dels espais del centre, la naturalització de l’espai de joc, l’alimentació sostenible, el camí de casa a l’escola, l’eficiència energètica, la disminució del soroll, el consum responsable o la prevenció dels residus han estat alguns dels àmbits més treballats durant aquest curs. Volem destacar especialment com a tema estrella, la qualitat de l’aire i la mobilitat sostenible.
3. De quina manera s’han implicat els centres al Dia Sense Cotxes? I a altres iniciatives relacionades amb la mobilitat sostenible i la qualitat de l’aire?

El 22 de setembre de 2017, pocs dies després de l’inici de curs, la ciutat va celebrar el Dia Sense Cotxes, emmarcat dins la Setmana Europea de la Mobilitat sostenible i Segura. Un total de 27 centres del  programa van formar part de les iniciatives de la ciutat per mostrar com podria ser diferent el seu entorn sense cotxes i sense contaminació. Com a novetat respecte altres anys, es van fer diverses activitats a la cruïlla Borrell-Tamarit del barri de Sant Antoni, una nova zona de pacificació de trànsit, on nens i nenes, joves i públic adult van poder conèixer més sobre mobilitat sostenible i qualitat ambiental. Aquell dia es va presentar la Guia d’Educació Ambiental de Mobilitat i Qualitat de l’Aire juntament amb la maleta pedagògica amb un gran ventall d’activitats presentades per a tots els nivells educatius.

En aquesta línia, a l’octubre es va iniciar “Fem campanya per una mobilitat segura i sostenible”, una microxarxa en la qual hi han participat 8 centres que han après a dissenyar una campanya de comunicació amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la importància d’una mobilitat segura i sostenible als entorns escolars.

 


4. Quins han estat els recursos més demanats del Servei de Documentació d’Educació Ambiental?

En consonància amb la pregunta anterior, els recursos relacionats amb la qualitat de l’aire i la mobilitat han estat els més demanats durant aquest curs. La Maleta de la Mobilitat i Qualitat de l’aire i els aparells mesuradors d’indicadors de qualitat de l’aire (ppm, NO2, CO/CO2), ambdues novetats d’aquest curs, han tingut una gran demanda. Altrament i com ja és habitual, els sonòmetres per mesurar els sons i els sorolls també han estat un dels recursos més sol·licitats per part dels centres. 

 


5. Quanta “Energia” s’ha dedicat en projectes de Sostenibilitat?

Un total de 10 centres educatius van participar a la primera edició de la Marató d’Estalvi Energètic de Barcelona, que es va dur a terme durant el mes de febrer a 47 equipaments municipals de la ciutat. Es tractava d’una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, aigua i gas, amb la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica, mitjançant un projecte al barri de la Marina. Per altra banda, 3 centres de la ciutat han participat d’una prova pilot d'un projecte d’eficiència i estalvi d’energia. L’alumnat ha investigat sobre el consum i la demanda energètica i com es pot estalviar, per exemple reduïnt la demanda dels edificis. Tots aquests coneixements els han aplicat fent una diagnosi del seu centre educatiu i han preparat documentació i xerrades informatives per assessorar als veïns del barri que estiguéssin interessats. Per concloure els projectes relacionats amb l'energia, un grup nombrós de centres han participat dels tallers de construcció de forns solars. Podeu saber-ne més a la notícia sobre forns solars d'aquest butlletí.

 


6. I el programa Escoles + Sostenibles també fa xarxa? Ha participat en algun projecte a nivell de Catalunya? De l’estat? I en l’àmbit Europeu?

Com a xarxa integrant de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), un total de 10 centres del programa han participat en la trobada d’intercanvi de la IV Conferència Catalana “Tinguem Cura del Planeta” i alguns d’ells també han assistit a la Conferència Europea "Lets's Take Care of the Planet" que va tenir lloc a Lisboa, a finals del mes de maig. En aquestes trobades, els i les joves són els protagonistes i debaten, reflexionen i plantegen solucions envers problemàtiques ambientals

En el marc d’ESenRed (Escuelas Sostenibles en Red), xarxa d’àmbit estatal de la qual la XESC en forma part, una mostra de professorat de tot arreu, participa del Seminari específic de Sostenibilitat que s’organitza anualment al centre del CENEAM (Valsaín, Segovia). 

A més, el programa d’Escoles+Sostenibles participa en la implementació dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides que s’inclouen en l’agenda 2030, en el marc del projecte europeu Erasmus+  SUDEGO (Sustainable Development Goals in Schools) de la mà del Consorci d’Educació de Barcelona. L’objectiu del projecte és el d'elaborar, impulsar i difondre material didàctic per a professorat i alumnat de cicle superior de primària i secundària, en concret de 5 dels 17 ODS: salut i benestar i igualtat de gènere, energia neta i assequible, consum i producció responsables i vida d’ecosistemes terrestres.

​Amb l’entrada del curs 17-18 es va engegar el projecte a Barcelona amb la primera trobada dels representants dels diferents països que hi participen i durant el mes d’abril es va fer una trobada a Belfast on es van compartir totes aquelles polítiques, fulls de ruta, plans i iniciatives proposades per cada país per tal d’assolir els objectius del mil·leni.

 


7. Què és la Casa de la Sostenibilitat?

Després d'un llarg temps en obres, el passat 28 de gener la Fàbrica del Sol va tornar a obrir les portes per a tota la ciutadania com a Casa de la Sostenibilitat.  Aquest espai renovat, serveix com punt de referència per estendre la cultura de la sostenibilitat a Barcelona i també és l'emplaçament de les Secretaries tècniques de Barcelona + Sostenible. L’edifici demostratiu ha estat rehabilitat amb solucions arquitectòniques i tècniques per tal d’estalviar energia i recursos. Durant la jornada de portes obertes, els eskamots verds van tenir un gran paper protagonista: 40 alumnes i 7 docents de 5 centres de la xarxa van dinamitzar alguns espais, animant a les persones assistents a participar en les activitats. A més, un grup de joves reporters van transmetre la jornada en directe a través de les xarxes socials. 

 

Ara que ja sabeu una mica més sobre el programa i què ha passat durant el curs 17-18, animem a tots els centres d’Escoles + Sostenibles a seguir amb aquesta energia inesgotable per tirar endavant projectes innovadors i en xarxa. Res de tot això seria possible sense vosaltres!

Volem agrair-vos molt sincerament, tant a alumnat com a professorat, tot l’esforç dipositat en fer possibles totes les iniciatives d’aquest curs. Entre tots i totes fem possible una educació compromesa amb el futur, basada en els valors de la cultura per la sostenibilitat.

Gaudiu d’unes molt bones vacances d’estiu i ens veiem al setembre!