I ara... què fem amb les plantes?

Més de 250 centres han recollit prop de 8.300 plantes per als seus patis. Us presentem alguns consells per a trasplantar-les, gestionar el jardí i aprofitar-les com a context d'aprenentatge.


Mantenir d’una manera apropiada les plantes requereix de certa dedicació. El primer que cal tenir present és la importància de vetllar per tal que sempre estiguin saludables i en bon estat, i així perdurin als nostres patis i jardins. Aquests espais verds els podeu aprofitar com a recurs educatiu i per a l'aprenentatge de l'alumnat.


El trasplantament:

1- No deixeu gaire temps les plantes als testos amb els que han arribat des del viver.

2- Tingueu previst un petit “pla” de gestió. Qui en serà el responsable? Qui s'encarregarà del rec?
Quin és el millor espai per posar-les?

3- Aviat arriben les vacances de Setmana Santa, i s'ha de tenir previst qui se'n farà càrrec: cal trasplantar-les abans i que tinguin suficient aigua durant aquests dies.


En aquest document trobareu unes instruccions molt clares de com trasplantar les plantes, ja sigui a terra o en test o jardinera.

1- Sovint, durant els períodes de vacances, ningú es fa càrrec de les plantes i aquestes acaben morint. Cal que preveieu com gestionareu aquestes dates per tal d'assegurar l'aigua necessària per a la supervivència.

2- Una bona opció és el rec automàtic. En cas que pugueu optar per aquesta opció, assegureu-vos que és un sistema eficient i feu-ne el manteniment adequat per tal d'evitar fuites d'aigua.

En totes les fases del procés, podem fer participar l'alumnat o altres agents de la comunitat educativa, podem responsabilitzar-los i aprofitar-ho com a context per aprenentatge curricular. A la “Guia de l'hort escolar” d'en Joan Solé i al llibre “L'hort escolar ecològic” de Montse Escutia (disponible al Servei de Documentació) podeu trobar-hi idees d'activitats relacionades amb el sòl i les plantes.

En aquest altre document trobareu propostes i consells per a la gestió de l'aigua al centre en general, no només al jardí. A més, hi trobareu un seguit de propostes d'activitats per realitzar amb l'alumnat.

 

Per últim us deixem amb l’enllaç d’aquesta guia que us pot ser útil:

 

> Guia de plantes de l'hort vertical, 2016 (pdf)