Avancem cap a l'Estratègia Residu Zero

Butlletí: 

El Programa Metropolità PREMET25, les accions de prevenció i la nova contracta de neteja i recollida són les temàtiques més destacades de la sessió “Estratègia Residu Zero: estat i seguiment” celebrada el passat 9 de maig.

El Museu Marítim de Barcelona va acollir aquesta sessió celebrada el passat 9 de maig en la qual van assistir-hi un total de 72 persones de 48 organitzacions de la xarxa Barcelona+Sostenible. L’acte es va iniciar amb la benvinguda a càrrec de Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona i Marta Cuixart, secretària del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat.

A continuació, Víctor Mitjans, cap del servei de programes i estudis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona va presentar el nou Programa Metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 (PREMET25), un projecte que ha comptat amb la col·laboració de l’administració, la societat civil i els municipis.
“Amb el nou programa metropolità es vol agafar un rol de lideratge més actiu. Volem treballar colze a colze municipis i administracions per aconseguir els objectius de recollida selectiva”, apuntava Mitjans. Durant la seva presentació es va repassar l’estat actual de la recollida selectiva a l’Àrea Metropolitana i els objectius i eixos del programa.

Després d’aquesta intervenció, va ser el torn de Laura Reñaga, tècnica del Departament de Prevenció de Residus de l'Ajuntament de Barcelona. Reñaga va exposar l’estat de l’Estratègia Residu Zero de Barcelona, les accions de prevenció de residus i les de millora de la recollida selectiva, dels punts verds i del servei de neteja que s’estan duent a terme. Gots reutilitzables, tallers i festes de la reparació, dinars d’aprofitament alimentari i programes de prevenció als centres educatius són alguns dels exemples de les iniciatives de prevenció de residus que s’estan realitzant amb resultats força positius. A tall d’exemple, la tècnica municipal ressaltava que “la implementació de gots reutilitzables a les guinguetes de les platges, a festes majors i a espais gestionats per l’Ajuntament ha significat l’estalvi de més d’un milió de gots d’un sol ús i de 3 tones de plàstic”.

La presentació que tancava la sessió va ser a càrrec de Carlos Vázquez, director de Serveis de Neteja i Gestió de Residus de l'Ajuntament de Barcelona, que va desgranar els principals aspectes de la nova contracta de neteja i recollida, entre els quals hi ha la millora de la qualitat ambiental de la ciutat i del servei, la informació i transparència de dades i les polítiques socials. “Es proposa una nova contracta alineada a l’Estratègia Residu Zero, adaptable i amb un mínim impacte ambiental” , explicava Vázquez. La nova contracta es fonamenta en cinc eixos estratègics que busquen que sigui més eficient i flexible gràcies al capital humà, enfocada a donar un servei proper a la ciutadania i adaptada a cada zona de la ciutat i època de l’any.  

Per finalitzar l’acte, es va donar pas a un torn d’intervencions entre les persones ponents i el públic en què es van abordar temes com la nova conceptualització dels residus com a recursos, el model suís de recollida selectiva, la mida de les boques dels contenidors o el paper dels centres comercials i els distribuïdors en la recollida de residus.
 

 

 


 

 

Enllaços d’interès: 

> Presentació Víctor Mitjans, Programa Metropolità PREMET25 (pdf)
> Presentació Laura Reñaga, estat de l'Estratègia Residu Zero de Barcelona (pdf)
> Presentació Carlos Vázquez, nova contracta de neteja i recollida de residus (pdf)