Entrevista: Xarxa de Voluntariat Ambiental

“Avui en dia hi ha molts moviments de voluntariat ambiental i no tots tenen prou visibilitat. Des de la XVAC els donem a conèixer, n’incentivem la participació i els facilitem eines i recursos”. Anna Parisi, tècnica de la Xarxa de Voluntariat Ambiental.


A que es dedica la teva organització?

La Xarxa de Voluntariat ambiental (XVAC) és una xarxa d’entitats que tenen programes de voluntariat ambiental. Nosaltres com a entitat ens dediquem a promoure i donar visibilitat al voluntariat com a fenomen, explicar al públic què és i com pot fer-lo.

Per què creus que ha d’existir una organització com la vostra a Barcelona?

El voluntariat és una forma de participació ciutadana. En l’àmbit del medi ambient encara no té prou visibilitat entre la ciutadania, que no és conscient que pot participar i implicar-se en la seva protecció des dels diversos àmbits: biodiversitat, mobilitat sostenible, residus… Les persones poden col·laborar amb associacions i entitats del tercer sector, amb les ONG.

Creus que el voluntariat ambiental té menys visibilitat que el social?

Sí, les dades ho demostren. Recentment va sortir l’Informe d’associacionisme i voluntariat i el voluntariat ambiental no arriba a l’1% del que representa el voluntariat social. No obstant existeix, a tot Catalunya hi ha més de 200 entitats registrades, però també hi ha molts més moviments, grups de persones o col·lectius que fan activitat ambiental que no tenen visibilitat.

Per quin motiu creus que passa això?  

No ho tinc clar… pot ser perquè els aspectes ambientals tenen menor incidència. Quan es parla de voluntariat es parla de la Marató de Tv3, de temes de salut, temes socials... afecten més a les persones i hi ha una tradició més llarga. Però de fet el voluntariat ambiental també té una gran tradició, durant els anys 70 va haver-hi un moment molt potent d’activisme ambiental que després es va estabilitzar. Avui en dia hi ha molts moviments i no tots tenen prou visibilitat, és per això que la Xarxa de Voluntariat Ambiental d’una banda els donem a conèixer i incentivem la participació, i de l'altra facilitem eines com la 'Guia de criteris de qualitat de projectes de voluntariat ambiental', i informem sobre la llei del voluntariat o de la necessitat d'elaborar el Pla de Voluntariat.

Com vas conèixer la xarxa Barcelona + Sostenible? Què creieu que us ha aportat el fet de formar-ne part?

Crec que tenir interessos ambientals a Barcelona i no conèixer la xarxa Barcelona + Sostenible seria un mica estrany... Per una via o per l’altra acabes gaudint dels serveis, de les formacions, de les trobades...i crec que un dels valors més important que té és la capacitat de fer xarxa, de posar en contacte diferents entitats a través de les trobades, que sempre són formatives i estimulants i conèixer projectes d’altres entitats, associacions i empreses. Pots establir relacions i crear projectes conjunts.

Quins projectes destacaries més de la vostra entitat?

Tenim dos projectes a través dels quals duem a terme la nostra acció. Un és la Setmana de la Natura que es fa al voltant del Dia Mundial del Media Ambient. Durant 10 dies promovem que les entitats ambientals, veïnals, centres educatius, empreses, grups familiars etc. organitzin activitats pel medi ambient. Incentivem que siguin activitats de voluntariat ambiental en espais de custòdia del territori, però n’hi ha de tots els tipus i a tot arreu. La idea és que aquesta setmana actuem tots i totes plegades i donem visibilitat a la gran quantitat de gent que fem coses pel medi ambient.

L’altre gran projecte que tenim és el portal del voluntariat de Catalunya www.voluntariatambiental.cat. És un expositor de ONG ambientals que actuen a Catalunya i les seves crides de voluntariat. Convidem a les entitats a que s’inscriguin i pengin les seves crides allà i al públic en general a que ho consultin, sempre trobaran una activitat de voluntariat ambiental per fer.

I ja per acabar...què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?

És molt gratificant adonar-se que hi ha molta gent treballant que té un objectiu altruista com és la cura del medi ambient i que hi dediquen el seu temps, la seva expertesa i els seus coneixements... des de gent que en sap molt fins a persones que en saben poc però volen aprendre per ajudar. És molt emocionant veure que hi ha molta més gent del que sembla.. ens hem de fer veure més!

Enllaços relacionats:

> Web del Portal del Voluntariat Ambiental de Catalunya
> Web de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
> Entrevista a Anna Parisi - Betevé
> Convocatòria XXVè Premi Voluntariat (oberta fins el 03/10/2018)