Entrevista: Pep Canadell

"No hi ha una solució única per al canvi climàtic, sinó un conjunt molt gran d’accions i canvis culturals que són necessaris". Pep Canadell, director executiu del Global Carbon Project i un dels autors de l'IPCC.

 

Quins seran els impactes més importants del canvi climàtic a les ciutats en els propers anys?

Depèn de en quin lloc del món es troben aquestes ciutats. Per les ciutats mediterrànies, les onades de calor, intenses i llargues, seran l’impacte més important. L’onada de calor del 2003 a Europa, i l’onada de calor Lucífer, l’any passat. que va afectar els països del Mediterrani Nord, són bons exemples del que ja sabem que està esdevenint més comú. També veiem una intensificació de les tempestes; una atmosfera més calenta reté més aigua que està disponible per desenvolupar tempestes més intenses. Per als milers de ciutats situades en les trajectòries on es desenvolupen les tempestes tropicals (ciclons, huracans, tornados, etc.), com als Estats Units, Japó, i centenars de grans ciutats de l’Àsia tropical, veurem grans reptes per les infraestructures d’aquestes ciutats per poder afrontar volums de pluja més grans i en períodes més curts. Això, juntament amb el creixement i densificació de les ciutats arreu del món, farà que moltes ciutats siguin més vulnerables als extrems climàtics en el futur.
 

Quin paper pot tenir la ciutadania i les organitzacions en la mitigació del canvi climàtic?

Només podrem redreçar el gran repte del canvi climàtic amb la participació de tots els actors que formen part de la societat: governs, empreses, organitzacions no governamentals, i individus. Les ciutats i la ciutadania tenen un lloc privilegiat i de responsabilitat en aquesta lluita del canvi climàtic, ja que és a les ciutats on més gent viu, i és el nivell d’organització on els individus són més propers al govern. Per tant, els grans canvis han de començar a nivell local, ciutat per ciutat, districte per districte, veïnat per veïnat, per organitzar coalicions de canvi, incloent canviar el poder de les ciutats i la manera com decideixen gastar els diners, I promoure ciutats menys contaminades, amb menys cotxes, amb més espais verds, entre moltes altres accions necessàries.

Quin és el canvi cultural més important que hem de fer per fer front al canvi climàtic?

Part de la complexitat del canvi climàtic és que no hi ha una “silver bullet”, això vol dir que no hi ha una solució única o més important, sinó un conjunt molt gran d’accions i canvis culturals que són necessaris. Això és així perquè les activitats que generen emissions de gasos hivernacles estant íntimament implicades dins de totes les activitats de la nostre vida, des del transport, al menjar i al funcionament de les nostres llars: fins i tot per poder llegir un llibre a la terrassa de casa (l’energia gastada en produir el paper i el llibre i en transportar-lo).

Hi ha dotzenes d’accions necessàries per estabilitzar el clima, però un canvi cultural necessari és el de ser més conscients del consum energètic associat amb les decisions que prenem quan triem activitats, productes i serveis. Això, juntament amb informació sobre els impactes negatius de les emissions, ajudarà a promoure activitats baixes en emissions i finalment activitat sense emissions, alhora que esdevenim més eficients en la manera que usem l’energia.
 

Com seria una ciutat descarbonitzada?

Seria com aquella ciutat que tothom somia i aspirar a tenir. És una ciutat amb l’aire net, amb menys cotxes, i així menys sorolloses i amb més possibilitats per caminar. Tot plegat, unes ciutats més saludables per viure, i amb una ciutadania més connectats a l’entorn on viuen i a les comunitats amb qui comparteixen l’espai. Es això el que fa la ciutat descarbonitzada quelcom tant desitjable. Sí, hem de descarbonitzar l’economia global per lliurar el món dels efectes negatius del canvi climàtic, particularment per les comunitats que patiran els impactes més negatius del canvi climàtic. Aquestes són raons suficients per descarbonitzar, però hem de tenir molt clar que tothom es beneficiarà d’aquest canvi perquè fer els passos per descarbonitzar les ciutats ràpidament es el camí adequat i necessari per tenir millors ciutats.

 

Coneixent Barcelona, quines consideres que són les accions prioritàries que ha de tirar endavant la ciutat, tant en relació amb la mitigació com en l'adaptació al canvi climàtic?

El mes immediat i important és descarbonizar la producció d’electricitat. Les energies renovables són netes, no s’acaben mai, són econòmicament competitives (i en molts casos més barates) i sabem com desplegar aquestes tecnologies ràpidament per assolir el 100% de producció d’energia neta. Això no passarà sol i es necessita primer voluntat política per facilitar la penetració ràpida de les tecnologies, i segon, l’oferta de productes i serveis innovadors per les empreses d’energia, que capturin l’interès dels consumidors en energies renovables i per esdevenir més eficients en la manera que usem l’energia.

Un repte més gran són les accions necessàries per reduir les emissions i descarbonitzar el transport. Això requerirà accions decisives i innovadores, que inclouen l’electrificació de tota la flota d’utilitaris i autobusos, quelcom que serà possible a través de la xarxa elèctrica de renovables que cal crear al mateix temps. Les ciutats, més que cap altra organització social, han d’explorar noves maneres de reduir la necessitat de vehicles propis a través de “l’economia compartida” que inclou nous modus de treballar sense desplaçar-se tant i si ho fan, que sigui amb mobilitat compartida. Tot això com una part addicional al creixement del transport públic.

Finalment, Barcelona com moltes altres grans ciutats, es beneficiarà molt de recuperar i estendre les zones verdes que juguen un paper important en refrescar i netejar l’aire.

Potser no hi hagut mai abans un ímpetu com el d’ara, tant local com global, de transformar les ciutats per fer-ne els llocs més atractius, saludables i emblemàtics per viure, alhora que la seva transformació esdevé una part fonamental per estabilitzar el canvi climàtic i assolir un món més sostenible i pròsper.