Compartim experiències de resiliència

El passat 24 de març prop de 40 persones van participar en una nova edició d'Esmorzar B+S en la qual es van presentar 3 experiències de resiliència a la ciutat.
 

Continuem oferint continguts diversos i d'actualitat per a la realització d'Esmorzars B+S. Aquesta vegada la temàtica escollida ha estat la de la resiliència en l'àmbit de ciutat. Més d’una quarantena de persones van assistir el passat dia 24 de març al Palau Robert amb l'objectiu d'entendre i conèixer de més a prop experiències resilients a la ciutat de Barcelona. La jornada va començar amb l’esmorzar, un espai de networking en el qual els assistents van poder intercanviar opinions i experiències mentre feien un petit mos

A continuació es van exposar les experiències sobre resiliència a la ciutat, una relacionada amb les estratègies d'adaptació al canvi climàtic per part de l'Ajuntament, una altra sobre l'aplicació del cooperativisme i autogestió i l'última sobre l’aplicació emocional en l'àmbit de l'educació.


En primer lloc, Ares Gabàs, del Departament de Resiliència Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, va presentar el Pla de Resiliència Urbana i com s’estan incorporant criteris de resiliència i d’adaptació a la transformació, planificació i gestió de la ciutat davant de les vulnerabilitats detectades (onades de calor, temporals marins, inundacions...). 

Gabàs va exposar el rol que tenen les ciutats donat que acullen a la major part de la població mundial i han de garantir la qualitat de vida de les persones. Tenint en compte aquest context, va definir el concepte de resiliència aplicat a les ciutats entès com a la capacitat de prevenir i adaptar-se per absorbir tots els impactes o tensions que les afecten.

Des del 2008 a Barcelona s’està implementant un programa de resiliència urbana. El 2014 es va crear el Departament de Resiliència Urbana dins l’àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, des d’on es dirigeix l’estratègia de resiliència de la ciutat i s’implementen els projectes. 

> Presentació: incorporar la resiliència a la transformació, planificació i gestió de la ciutat (pdf)

 

La segona intervenció va ser de l’Adrià Garcia, de La Borda, Cooperativa d’Habitatge, que va explicar com davant d’una necessitat de serveis i equipaments al barri, a través de la plataforma veïnal Can Batlló Tic Tac, la comunitat va respondre ocupant l’espai de Can Batlló per tal de proveir-se d’aquesta manca de serveis. Si la resiliència és la capacitat d’adaptar-se als canvis, des de La Borda es proposa fer-ho de manera col·lectiva i autogestionada.

Consideren l'arrel del problema el fet que l’habitatge avui en dia és només un bé d’intercanvi que facilita l’especulació del règim de mercat lliure. Davant d’aquesta situació responen proposant un model de cessió d’ús d’habitatges, en el qual la propietat de l’edifici és col·lectiva i a través de la cooperativa, i en què tothom té el dret d’ús de poder-hi viure. Des de la cooperativa proposen un model d’habitatge i d’empoderament de la ciutadania per respondre davant del repte de la bombolla immobiliària. 

La Borda neix com a germen d’una xarxa de cooperatives a la ciutat i esdevé actor de canvis sistèmics, que a més de respondre al problema de l’habitatge també és un viver d’estils de vida més sostenibles. 

> Presentació La Borda. Cooperativa d’Habitatge (pdf)
 


Per concloure les intervencions dels ponents, Coral Regí, directora de l’Escola Virolai (que pertany a la xarxa Escoles + Sostenibles), va explicar com es planteja des del centre la necessitat d’educar en el valor de la resiliència, entesa com una eina per gestionar elements de conflicte i afrontar el futur des d'una perspectiva transformadora. Formar en la resiliència és educar els nois i les noies a afrontar els problemes des d’una actitud positiva i resolutiva. La Coral va resumir amb el terme G.R.I.T (Guts, Resilience, Initiative, Tenacity) les capacitats per esdevenir persones resilients: autosuperació, posar-hi ganes, ser resistents, tenir iniciativa i tenacitat. Apuntava que sovint la primera solució no és la bona i que dels errors n'esdevé l’aprenentatge.

Regí va concloure afirmant que la ciutadania té la clau per poder fer que la ciutat surti millorada i, en aquest sentit, sovint es reivindiquen els drets de cadascú però també s'han de tenir en compte els deures i el rol que es juga.
 

> Presentació Resiliència Emocional a l’Escola Virolai (pdf)

Un cop finalitzades les presentacions, es va obrir un torn de preguntes entre el públic assistent en les quals es va generar debat. 

Feu un cop d’ull del vídeo-resum de l’Esmorzar B+S “Resiliència a la ciutat”.

 

ESMORZAR B+S: "Resiliència a la ciutat"