MENU

XXXIV FESTIVAL INTERNACIONAL DE POESIA DE BARCELONA

Ja fa trenta-quatre anys que celebrem el Festival Internacional de Poesia de Barcelona, un dels esdeveniments literaris més rellevants i antics d’Europa. Com ja fa molts anys, se celebrarà al Palau de la Música Catalana, que, una nit a l’any, canvia el públic per omplir les seves butaques de lectors i lectores.

Els poetes escriuen sobre el parpelleig dels déus i, també, sobre el moviment de les plaques tectòniques. En l’edició d’enguany, hem volgut centrar-nos en la ciutat. Què feia Homer, sinó escriure, d’alguna manera, la ciutat? La Ilíada com a representació de la destrucció de la gran ciutat i l’Odissea com a problemàtica d’un retorn impossible: en les obres fundacionals de la nostra literatura ja trobem el viatge com a forma de desplaçament, el conflicte de la fugida i les seves conseqüències, i els diferents tipus de migracions i, també, de pensar els refugiats.

Avui, l’espai urbà és territori d’emocions i espai de lluita, camp de batalla, paisatge de reivindicacions i de revolucions, de desplaçaments lingüístics i de grans conquestes socials. Per això hem volgut reunir cinc poetes de procedències ben diferents que deixen en els seus versos una forta petjada urbana. A casa nostra la poesia catalana estarà representada per Maria Cabrera, que ha escrit en els seus versos les contradiccions i la difícil semàntica d’una ciutat cansada. Al seu costat, el poeta palestí Najwan Darwish, que ha bastit una obra en què despunten de manera decidida i descarnada les qüestions polítiques viscudes a la Jerusalem que l’ha vist néixer. Marta Ana Diz, des del seu Buenos Aires natal fins a la seva Nova York actual, ha anat configurant tot un itinerari de viatges inaugurals i una poètica urbana de contrastos en què l’origen, la memòria i el retorn no són simples coordenades. Hollie McNish ha fet del cos un territori de preguntes, el subjecte com una autopista d’intervenció social per tractar el conflicte, les desigualtats i la forma de jutjar els cossos en uns espais concrets. Els versos d’Adam Zagajewski resumeixen, amb una alta tensió poètica, una Europa forçada al permanent desplaçament i a l’abandonament. A través de l’experiència lúcida de la memòria i de la mitificació del territori, el poeta ha fet del silenci i el dolor una obra plena de bellesa aliena.

Cinc poetes i un acompanyament excepcional: la valenciana Marina Mascarell, una de les coreògrafes més reconegudes en l’àmbit internacional, traduirà sobre l’escenari les migracions dels cossos, la violència de l’ocupació, els gestos més radicals dels subjectes per qüestionar-nos i, alhora, interrogar-nos.

 

Directores:

MIREIA CALAFELL I ÀNGELS GREGORI

Venda d'entrades

Tiquet Rambles
La Rambla, 99

De dilluns a diumenge, de 10 a 20.30 h

Taquilles del Palau de la Música Catalana

De dilluns a dissabte, de 9.30 a 21 h
Diumenge, de 10 a 15 h

En línia

barcelona.cat/barcelonapoesia
www.palaumusica.cat 

Amb la col·laboració de

Palau de la Música Catalana

dimecres 16/05/2018,
21:00h

Palau de la Música Catalana

C. del Palau de la Música , 4-6
6.00€

Activitats relacionades

@Ajuntament de Barcelona