Disseny Hub Barcelona: inauguració de pis-museu a la Casa Bloc

A principis de 2012 Disseny Hub Barcelona inaugura el pis-museu a la Casa Bloc, obra del GATPAC

22.12.2011

Disseny Hub Barcelona, el nou centre de l’Institut de Cultura de Barcelona dedicat a promoure el coneixement, la comprensió i el bon ús del món del disseny, inaugura el proper mes de gener de 2012, la Casa Bloc. Es tracta d’un conjunt arquitectònic construït durant la Segona República pels arquitectes Josep Lluís Sert (1902-1983), Joan Baptista Subirana (1904-1978) i Josep Torres Clavé (1906-1939), els quals formaven el GATPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània). L’objectiu d’aquest grup era el de transformar el concepte d’habitatge per adaptar-lo a una nova idea de ciutat.

L’edifici de la Casa Bloc es troba situat al Districte de Sant Andreu, i és considerat una mostra única de l’arquitectura racionalista de caràcter social a Catalunya. Va ser promogut durant la Segona República pel Comissariat de la Casa Obrera, organisme depenent de la Generalitat de Catalunya encarregat de realitzar habitatges per a obrers, amb una clara voluntat de generar processos de millora social.

El gener de 2010, l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) van signar un conveni per a museïtzar l’Habitatge 1/11 de la Casa Bloc. La iniciativa tenia per objectiu retornar-li l’estructura i l’aspecte original que havia perdut amb el temps i obrir-lo al públic per tal d’explicar la novetat que va suposar el seu plantejament ara fa vuitanta anys. L’INCASÒL i l’ICUB a través del DHUB han treballat conjuntament en aquest projecte, el primer en la part arquitectònica i el segon en la part documental i museogràfica. El propòsit ha tingut dos vessants: per una banda, un de reparador, consistent a retirar de l’Habitatge 1/11 tot allò que els seus estadants hi havien afegit durant anys i que desvirtuava la idea original, i a restituir allò que realment hi havia quan l’edifici va ser construït. Per altra banda, un vessant explicatiu, que dóna a conèixer les seves característiques (des dels materials fins als usos) i el que va significar l’immoble en l’arquitectura i la societat de la seva època.

Voleu veure com de moderna podia arribar a ser una casa construïda l’any 1932? No us perdeu la inauguració de la Casa Bloc al Disseny Hub Barcelona!

Comentaris

Envia'ns un comentari i comparteix amb nosaltres la teva experiència relacionada amb aquest acte.
També pots fer-nos les teves consultes personalitzades o deixar-nos els teus suggeriments

Una mica d'historia

A l'epoca franquista, els baixos de l'edifici els ocupaven una caserna de la Policia Nacional a cavall i una escola pública. Es deia Codola y Gualdo.

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.