Tornar

"Wonders" o el neoliberalisme musical, vist per Carles Congost

Com qüestionaríeu vosaltres la cultura de masses? L'artista Carles Congost ho té clar: amb música. Ho fa a Wonders, una exposició on podreu veure la seva obra més recent, una creació videogràfica del mateix nom que ha guanyat un premi al festival Loop.

 

Podeu veure la mostra a l'Arts Santa Mònica fins al 17 de juliol i acostar-vos, si no les coneixeu encara, a les creacions d'un artista que ha utilitzat sovint la música i tota la indústria que hi ha al seu voltant com a tema de les seves reflexions.

Ho fa un cop més amb una obra que fa referència al que es coneix amb el nom de "one-hit wonder", és a dir, aquells artistes que aconsegueixen un gran reconeixement, com a mínim de manera passatgera, per una sola cançó.

Congost pren aquests "one-hit wonders" com a exemple de com el model neoliberal s'ha infiltrat en gairebé tots els aspectes de la nostra vida i, en concret, en el món de la cultura i específicament de la música. Són cançons tractades com a productes del mercat, llançades en un moment concret i sense intenció de continuïtat. Poc importa la seriositat, la implicació o l'aposta creativa d'uns artistes que sovint s'esforcen al màxim però que després són incapaços de continuar amb la seva carrera.

Els hi va passar a Dennis Seaton i Michael Grant que, els anys 80, van tenir un gran èxit com a integrants del grup Musical Youth gràcies principalment a una sola cançó: el tema Pass the Dutchie.

Ara, aquests dos artistes protagonitzen el nou vídeo de Carles Congost, en el qual canten, parlen sobre la seva aventura professional, expliquen anècdotes o diuen, interpretant-se ells mateixos, textos escrits per Eloy Fernández Porta, un escriptor i assagista expert en cultura popular que es va fer especialment famós amb el llibre Afterpop però que també és autor d'altres assajos i de llibres de relats. En perfecta sintonia amb les tesis de Congost, Fernández Porta proposa una reflexió sobre el concepte dels grans hits en el món de la música.

La mostra us servirà d'introducció a un artista interessantíssim que reflexiona mitjançant els suports audiovisuals sobre la música i la seva funció i del qual ja fa uns mesos us vam mostrar a Cara B la peça Això que sona és nostre. El vídeo formava part del treball conjunt de l'any 2015 Abans de la Casa / Un biopic inestable a través del Sonido Sabadell.

 

Wonders

Dia: Fins al 17 de juliol

Espai: Arts Santa Mònica

Preu: Entrada lliure

Més informació, clicant aquí

Aquesta informació ha estat publicada el 6-6-2016

 

 

 

Data de publicació: Dilluns, 06 Juny 2016
  • Comparteix