Tornar

Símbols d'elements químics

Les mil cares de la taula periòdica

Un cicle de sobre la història dels elements químics i el seu impacte en la cultura.

L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 2019 com l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, amb motiu del seus 150 anys. En aquest context, els dilluns d’hivern, quatre biblioteques de Barcelona acullen un cicle de conferències del programa Visions de la Ciència on persones expertes de la recerca i la divulgació repassaran la història i la rellevància d’aquesta gran icona de la química des de diferents punts de vista.

La perspectiva de gènere n’és un d’ells. Els grans descobriments científics s’atribueixen majoritàriament a homes, però les dones han tingut un paper silenciat i a l’hora molt rellevant en la creació de la taula periòdica (i en la història de la ciència, en general), com quedarà palès a la xerrada de l’11 de febrer. Un parell de conferències, el 4 i l’11 de març, permetran explorar a quins llocs i de quina manera s’originen els elements químics, des del Big Bang fins l’actualitat, i quins d’ells formen els éssers vius i el nostre cos.

La influència de la taula periòdica va molt més enllà de la ciència i també té impacte en la literatura i en la cultura en general, com es podrà comprovar en les xerrades dels dies 11 de març i 18 de febrer. Fins i tot, l’entreteniment també hi té cabuda. És el cas d’una sessió plena de jocs de màgia que posarà en comú la taula periòdica amb l’il·lusionisme, el 25 de febrer.

La taula periòdica actual parteix de la proposta que va fer el rus Dimitri Mendeléiev fa 150 anys per tal de mostrar d’una manera ordenada els elements químics d’acord amb les seves propietats. Però no ha estat la única taula que s’ha creat al llarg de la història. N’hi ha hagut més i algunes de molt insòlites. Aquest serà l’objecte de la conferència del 25 de març, una curiositat amb què es tancarà el cicle d’aquest trimestre.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 30 Gener 2019
  • Comparteix