Tornar

Vil·la Joana, la casa de Verdaguer, esdevindrà seu de la literatura

Promogut pel Museu d'Història de Barcelona, el projecte vol celebrar i difondre la literatura en tots els seus àmbits, així com demostrar el potencial de Barcelona com a ciutat literària

Jacint Verdaguer, el poeta del poble, va passar els seus últims dies a Vil·la Joana, una casa situada a Vallvidrera. Al límit de la capital barcelonina, aquest mas ha esdevingut un símbol de la memòria literària tant de Verdaguer com de la ciutat comtal en general. 

Ara, el projecte Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura vol fer palesa la intensa relació de la ciutat de Barcelona amb el món de les lletres. Síntesi del món urbà i el rural, Vil·la Joana esdevindrà una casa de les lletres des d’on reivindicar i promoure el riquíssim patrimoni literari de la ciutat de Barcelona. Es tractarà, doncs, d’un espai on celebrar la paraula literària en tots els seus àmbits i capacitats. 

L’antiga masia situada al Parc de Collserola està actualment tancada al públic per obres de remodelació dels seus espais interiors. Les tasques de rehabilitació van començar passat l’estiu del 2014 i es preveu que finalitzin a principis del 2016, data d'obertura del nou centre i seu literària. Durant les feines de restauració s'han fet diverses descobertes arqueològiques: s'han trobat mines d'aigua i dipòsits d'aigua que, juntament amb els paraments de l'antic mas, també es podran veure durant la visita.

Vil·la Joana acollirà un espai expositiu sobre la història del mas i la relació de l’home amb la serra de Collserola. El fet que hagués estat una escola convida a parlar sobre la història de l’escriptura i de presentar edicions originals de llibres que hagin incorporat paraules als diccionaris, com ara ‘lolita’ o ‘kafkià’. D’altra banda, també es dedica tot un espai a la literatura: ja siguin els grans clàssics del cànon occidental com tradicions menys conegudes, així com les anomenades ‘literatures petites’. Finalment, l’audiovisual Literàrium dona una idea de l’enormitat de la tradició literària universal. 

Evidentment, però, la literatura catalana hi té un lloc especial: es recuperarà de Joanot Martorell als noms més actuals, passant per Victor Balaguer o Pitarra. Els antics espais també dialoguen amb els nous usos: l’antiga cuina de l’escola convida a pensar en les propietats sensorials de certes literatures. 

Finalment, com a Casa Verdaguer de la Literatura que és, Vil·la Joana dedica diverses sales a la figura del poeta de Folgueroles: es conserva la cambra on va passar les últimes setmanes de vida i es parla de la seva relació amb la societat de l’època, la seva posició en la literatura mundial i el fenomen del seu massiu enterrament. També es guarden diverses de les seves edicions i traduccions a altres llengües. 

D'altra banda s’hi organitzaran diverses activitats i Vil·la Joana s'erigirà com a centre de col·laboració amb entitats vinculades al món literari, com l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès o diversos grups de recerca. 

Promogut pel Museu d’Història de Barcelona, el projecte de Vil·la Joana forma part de les propostes d’acció que Barcelona formularà per a presentar-se a la candidatura de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO.

Data de publicació: Dimecres, 04 març 2015
  • Comparteix