Tornar

Ruth drawing Picasso, Tate Liverpool, UK, 2009

Com reaccionar davant d’una obra mestra de Picasso

El Museu Picasso exhibeix fins al setembre una peça de videoart de Rineke Dijkstra, on l’autora es pregunta què passa pel cap d’una nena que mira un quadre

L’any 1937, Pablo Picasso va pintar un dels seus quadres més famosos i terribles, Dona plorant, que no només és un dels cims de l’estil cubista, sinó que també presentava un personatge molt relacionat amb les imatges de l’horror que l’artista va presentar, també el 1937, al terrorífic Guernica. La Dona plorant és una de les obres de Picasso durant la Guerra Civil, una pintura dominada pel dolor i l’horror, i actualment està exposada a la Tate Gallery de Liverpool. Ara ve la segona part de la història: l’any 2009, un grup d’alumnes d’una escola va visitar la Tate Gallery i una nena, a qui coneixem amb el nom de Ruth, es va quedar mirant detingudament el quadre. Va prendre notes, va fer dibuixos, es va quedar embadalida. I ara, aquesta nena és la protagonista d’una altra obra d’art que podrem veure fins al setembre al Museu Picasso.

Aquest any està en marxa un cicle, Picasso. Retrats, que s’emmarca en el context del congrés internacional Picasso i Identitat, i s’exposen peces relacionades amb els rostres que va pintar Picasso, i els rostres que miren l’obra de Picasso. Aquella escena de la nena Ruth mirant un quadre va ser captada per l’artista visual Rineke Dijkstra, que va enregistrar una peça de videoart en què durant uns minuts observem com la Ruth observa el quadre, i mirem d’entrar en el seu cap, per intentar sentir el que ella sent, i imaginar el que ella pensa.

El vídeo, titulat Ruth drawing Picasso, Tate Liverpool, UK, 2009, consta de 6 minuts i 36 segons que es repeteixen ininterrompudament en bucle. El podreu localitzar fins al 24 de setembre a la sala 0 del Museu Picasso. L’entrada va inclosa amb la visita a la col·lecció i la podeu reservar aquí.

Data de publicació: Dimarts, 01 Agost 2017
  • Comparteix