Tornar

Imatge de la Via Làctia des de la Terra

La vida dels estels

L’astrofísica Carme Jordi explica com neixen, viuen i moren les estrelles que observem al firmament.

En el marc del programa Toc-Toc amb què la Universitat de Barcelona vol acostar la seva recerca a la ciutadania, la Biblioteca Jaume Fuster acull una conferència de l’astrofísica Carme Jordi centrada en la vida de les estrelles, des de que neixen, fins que al cap de milions d’anys col·lapsen i moren.

Quan de nit contemplem el cel, no som capaços de percebre cap canvi en la posició relativa de les estrelles. Any rere any, sembla que les constel·lacions mantenen la mateixa forma que despertà la imaginació dels astrònoms de la Grècia clàssica i, a simple vista, no detectem noves estrelles que apareguin d’un dia per l’altre, ni cap que s’esborri del firmament.

Però amb una mirada detallada i precisa sí que es poden descobrir canvis en la brillantor dels estels o bé l’aparició d’estrelles que abans no hi eren. Així mateix, ciències com l’astronomia i la física ens han permès descobrir que lluny de romandre fixes en un punt, les estrelles es desplacen a grans velocitats, però donades les enormes distàncies a la que es troben de la Terra i a les dimensions còsmiques de la nostra galàxia i de l’Univers en general, amb prou feines podem detectar variacions en la seva posició i estat.

Carme Jordi és investigadora de l’Institut de Ciències del Cosmos i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. Participa activament en la Missió GAIA de l’Agència Espacial Europea, amb la qual, s’està creant un mapa detallat de més d’un milió d’estrelles de la nostra galàxia, la Via Làctia. La investigadora parlarà de com s’han format i es continuen formant tots aquests estels, quins canvis poden experimentar al llarg de la seva vida de milers de milions d’anys, i quins símptomes mostren abans de desaparèixer.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 10 Octubre 2017
  • Comparteix