Tornar

Paisatges de vidre i oli de motor a través de l'art de Lara Fluxà

La instal·lació, titulada 'Verni', es pot veure a l'Espai 13 de la Fundació Joan Miró i forma part del cicle 'Un monstre diu la veritat'.

Verni és una paraula que s'usa a Mallorca per definir els residus de petroli solidificats que arriben a la costa procedents de la neteja dels petroliers en alta mar. L'artista de Palma Lara Fluxà ha triat aquest mot com a títol de la instal·lació que fins al dia de Reis presenta a la Fundació Joan Miró, una obra en què els protagonistes són dos materials molt diferents: vidre i oli de motor usat. El primer l'associem a la feina artesanal, a l'ofici, mentre que l'oli el relacionem amb la societat de consum, amb les tecnologies industrials. En paraules de la comissària, Pilar Cruz, en el treball que el visitant pot veure "els materials estableixen una relació en què l'element fluid estressa i tensa el sòlid, el cristal·lí acull i conté l'obscur, i tots dos s'imposen mútuament les seves regles".

Els paisatges presentats per la mallorquina estan mancats de rastre humà, si bé tot es troba a escala humana. I la mostra pot portar a diverses interpretacions; per exemple, el poder que té la matèria sobre tots nosaltres: la instal·lació ens obliga a estar en tensió, pel seu perill i fragilitat. També se'n pot fer una interpretació en termes mediambientals: com escriu la comissària, "les peces de vidre contenen i ens aïllen de la toxicitat, però el vidre és fràgil, tan fràgil com l'equilibri biològic. Les restes de materials absorbents i els sistemes de contenció també ofereixen una sensació de seguretat, que al seu torn ens porta a pensar que estem protegits del risc i de la contaminació, com si els elements de contenció poguessin evitar un desastre de grans conseqüències". Fluxà examina els imaginaris de l'accident i la catàstrofe, així com les seves relacions amb els àmbits del coneixement, l'economia i el poder.

Trobareu Verni a l'Espai 13 de la Miró. Forma part del cicle Un monstre que diu la veritat, en què els artistes participants qüestionen i forcen els límits entre les disciplines per reflexionar sobre les dinàmiques de poder que afecten el coneixement. L'exposició comptarà amb diverses propostes en paral·lel, com ara el 29 de novembre a les 18.30 h una visita comentada a càrrec de l'artista i la comissària, o el 20 de desembre a les 20 h una visita performàtica amb Fluxà i Ariadna Parreu.

Més informació, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dilluns, 26 novembre 2018
  • Comparteix