Tornar

Una de les col·leccions de més gran valor científic s'exposa al Botànic

Salvadoriana. El gabinet de curiositats de Barcelona pertanyent a la família Salvador és la nova exposició temporal de l'Institut Botànic i integrada en del programa d'actes de commemoració del Tricentenari BCN

Des de 1616, sis generacions d'apotecaris catalans van anar creant una de les col·leccions naturalistes i científiques més importants d'Europa.

La mostra que està integrada per mobiliari i prestatgeries, una  biblioteca amb més de 1.400 volums, un herbari únic amb  més de 4.700 plecs,  més de 30.000 espècimens dels regnes  animal, vegetal i mineral així com diaris de viatge i nombrosa correspondència és d’una extraordinària vàlua científica, i ens permet explicar com es feia ciència en aquella època però de les pròpies mans dels homes i dones d'aquell temps. També l'exposició reflexa l'afany de col.leccionisme de la família Salvador.

Aquesta mostra ve estretament relacionada amb el programa del Tricentenari ja que ajuda a conèixer millor l'època. El programa Tricentenari BCN no únicament fa una descripció dels fets, si no també de tot l'entorn de l'època i aquesta exposició explica una de les moltes inquietuds de la societat catalana de l'època, la ciència. Però no era l'únic àmbit ja que els estudis i contribucions dels catalans s'integraven en les corrents europees i més innovadores del moment.

La col.lecció Salvador és una gran joia que es va completar fa uns mesos, al juliol 2013, amb unes peces que es van trobar a unes golfes i pertanyien a un propietari privat. Gràcies a l'Institut Botànic i el Museu de Ciències Naturals finalment s'ha pogut fer pública tota la col·lecció, posant a l'abast de tothom més del 90% de la col·lecció reunida, i que representa bona part del coneixement científic que hi havia a Catalunya a l'època. Aquestes últimes adquisicions tenen un gran interés ja que s'hi troben llibres molt importants i correspondències reveladores sobre temàtica científica.

L'exposició es divideix en tres parts. En la primera és presenta el marc socio-cultural i polític dels segles en els que es va forjant la col·lecció. En la segona part es presenten els personatges, les sis generacions de naturalistes que van anar desenvolupant aquest testimoni documental, una saga que al llarg de més d'un segle va reunir aquesta col·lecció. Finalment, les peces i l'explicació de la importància que van tenir tant per a la ciència com el posicionament de Catalunya en el marc internacional del moment.

Salvadoriana. El gabinet de curiositats de Barcelona es podrà veure fins a l'abril del 2016 a l'Institut Botànic de Barcelona. L'entrada té un preu de 5 €.

Data de publicació: Dilluns, 19 maig 2014
  • Comparteix