Tornar

Un segle de bon menjar exposat a l'Arxiu Històric de Barcelona

L'exposició "Menjar a Barcelona. Un segle de menús de l'Arxiu (1880-1980)" presenta fins al 30 d'abril de 2015 una col·lecció d'exemplars de menús amb àpats barcelonins o bé recol·lectats a fora per conciutadans

Al llarg del segle XIX, la proliferació i el creixement dels restaurant a la nostra ciutat, sovint vinculats a hotels, fondes i estacions de ferrocarril, estava lligat a la democratització del bon menjar, entès també com un acte social. Aquestes activitats que fins aleshores estaven reservades exclusivament a l'aristocràcia, poc a poc esdevenen patrimoni de la burgesia i, a nivells més modestos o esporàdics, també de les classes menestrals.

És en aquest context, que apareixen les "llistes" de menjars, aviat anomenades amb el gal·licisme menú. Inicialment, s'imprimien exclusivament per a actes concrets o puntuals. Però gairebé simultàniament, van començar a aparèixer els menús del dia o la carta habitual dels restaurants, sense una data predeterminada de celebració, més enllà de la quotidiana successió dels àpats dins la setmana.

Es pot conèixer més sobre aquesta deliciosa tradició a l'exposició Menjar a Barcelona. Un segle de menús de l'Arxiu (1880-1980) a l'Arxiu HIstòric de Barcelona fins al 30 d'abril del 2015. L'entrada és gratuïta.

Data de publicació: Dimarts, 11 novembre 2014
  • Comparteix