Tornar

Un recorregut cultural per Montjuïc

La muntanya del tercer districte, una de les zones més emblemàtiques de Barcelona, compta amb una gran multitud d’equipaments culturals

La muntanya de Montjuïc és un dels indrets més emblemàtics i amb més història de Barcelona. Emprat pels ibers com a punt estratègic des del segle IV aC, convertit en pedrera pels romans o espai clau de la recent memòria històrica de la ciutat, Montjuïc és actualment una zona activa i rica en activitats de tot tipus: culturals, esportives, financeres o naturals, amb rutes pels més de vint parcs o jardins que hi ha a la muntanya, com ara el fa poc estrenat itinerari botànic amb codis QR que podeu consultar en aquest enllaç.

Centrant-nos en la vessant cultural de la muntanya, Montjuïc disposa d’un gran nombre d’espais museístics, amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya com un dels seus grans atractius. Té la seu principal al Palau Nacional, l’edifici que corona la muntanya i que fou construït a principis del segle XX en motiu de l’Exposició Internacional de l’any 1929. A més de les seves col·leccions permanents, amb un fons romànic espectacular, l’espai alberga també mostres temporals com l’actual i celebrada Josep Tapiró. Pintor de Tànger.

Entre altres, Montjuïc allotja també des de l’any 1975 la Fundació Joan Miró, que actualment disposa de més d’un centenar de milers d’obres del reconegut artista barceloní. El CaixaForum, als peus de la muntanya, ha esdevingut en poc més de deu anys un altre dels espais clau de la ciutat en matèria cultural. A més d’oferir multitud d’exposicions culturals, funciona també com a centre cultural i és seu de concerts, projeccions de pel·lícules, performances o obres de teatre. L’edifici està construït sobre els ciments de l’antiga Fàbrica Casaramona, que a principis de segle es dedicava a la confecció de mantes i tovalloles.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya, per la seva banda, també està localitzat a la muntanya, a l’interior del Parc de Montjuïc. Està ubicat des de fa anys a l’antic Palau d’Arts Gràfiques i disposa d’un fons força extens de peces, objectes o documents prehistòrics i de les èpoques mitjana i antiga. Un altre dels museus emblemàtics i també més recents de l’indret és el Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch. Es va inaugurar al 2007 i té com a objectiu principal apropar el món esportiu al públic i reflectir l’esperit olímpic de la ciutat. I tot i que no és essencialment un museu, cal remarcar també la importància del Pavelló Mies van der Rohe, construït, com el Museu Nacional d’Art de Catalunya, en motiu de l’Exposició Internacional de 1929 i important símbol de l’arquitectura moderna.

En qüestió d’arts escèniques, Montjuïc és també un important viver de talent. Des de l’Institut del Teatre fins a les diverses sales que hi ha al voltant, doncs a tocar d'allà hi conviuen el Teatre Lliure i el Mercat de les Flors, punts destacadíssims de l’escena alternativa i més exigent de Barcelona. El Lliure, dedicat especialment al teatre; i el Mercat, acollint principalment espectacles de dansa. Destaquen també el Teatre Grec, a la vora, on s’hi celebra cada estiu el Grec Festival; el Barcelona Teatre Musical, seu de xous de grans dimensions, o el propi Castell de Montjuïc, on també s’hi fan activitats culturals com ara teatre o cinema.

Pel que fa a la música, el Palau Sant Jordi, construït pels Jocs Olímpics del 1992, és seu habitual de grans concerts de grups i cantants d’èxit internacional. Entre els més propers, el Palau programarà les actuacions de Kylie Minogue, Lady Gaga, Elton John o Pharrell Williams. La Fira de Barcelona, a l’Avinguda Reina Maria Cristina, acull també habitualment esdeveniments culturals com ara el Sónar o el Saló del Còmic.

Data de publicació: Dimarts, 26 Agost 2014
  • Comparteix