Tornar

Un any del Born Centre Cultural

Després de dos milions de visitants, el centre reforça al 2015 la seva programació cultural, amplia els seus continguts i activitats, i crea un nou espai expositiu permanent, l'Espai 1714

El Born Centre Cultural va obrir les seves portes al setembre del 2013 amb l’objectiu principal de convertir-se en un punt de trobada del patrimoni històric, la cultura contemporània i la història del nostre país a través d’exposicions, conferències o activitats en torn a la divulgació cultural i l’expressió artística. Un espai obert a la ciutadania que beu del passat per projectar-se en el futur i que un any després ja ha rebut més de dos milions de visitants amb una oferta de més de trescentes activitats.

Aquesta primera etapa ha coincidit amb la commemoració del Tricententari de 1714 i, per tant, bona part de les activitats programades han versat sobre aquest tema. Així, l’espai va obrir amb dues grans exposicions: la permanent Barcelona 1700. De les pedres a les persones i la temporal Fins a aconseguir-ho. El setge de 1714. A més cal afegir l’extens nombre de visites guiades que s’han realitzat al jaciment arqueològic que forma part del centre.

El balanç del primer any del Born Centre Cultural així com l’oferta d’activitats culturals prevista per la temporada 2015 s’han presentat avui en roda de premsa a càrrec de Jaume Ciurana, tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, i Quim Torra, el director del Born Centre Cultural. Entre altres aspectes, Ciurana ha destacat la plena incorporació de l’espai en l’imaginari de Barcelona i del conjunt de Catalunya com a gran centre cultural, amb un fort impacte en l’entorn. De cara al 2015, el centre aposta per reforçar el seu programa d’activitats, ampliar els seus continguts històrics i crear un nou espai expostitu, l'Espai 1714, que expliqui de manera permanent aquests fets cabdals d’inicis del sXVIII.

D’aquesta manera, Torra ha incidit en els tres eixos principals que té i continuarà tenint El Born Centre Cultural: Centre Patrimonial i de Memòria, programa d’activitats culturals i espai urbà. Pel que fa al primer punt, la mostra temporal Fins a aconseguir-ho. El setge de 1714 es prorroga fins a finals de l’any 2015, atesa la demanda i l’interès de grups i escoles. En paral·lel, es treballa en la creació de l’Espai 1714.

Així mateix, s’amplien els continguts en el jaciment arqueològic, que com a activitat estrella ha despertat gran interès realitzant-se fins a 30.109 visites. També hi ha previst, a l llarg de l’any presentar una nova APP sobre el jaciment del Born, una nova experiència interactiva. A més, es publicarà un nou volum de la col·lecció Barcelona 1700, l’onzè, dedicat a les dones, i se n’iniciaran dues de noves: una dedicada al mercat i una altra de contes infantils.

Pel que fa a les exposicions mensuals de l’Espai Dalmau, està previst: Hiroshima i Nagasaki, 70 anys després; L’arquitectura i urbanisme en el segle XVIII; Valors de l’esport, que es presenta en col·laboració amb la Fundació Futbol Club Barcelona; Setmana del Llibre Prohibit; La revolta dels segadors i Mallorca 1715, la fi de la guerra de successió.

Del nou programa d’activitats, destaquen els cicles de conferències com Història catalana de la lluita per la llibertat, coordinat per Enric Vila, o la II edició de D.O. Europa, coordinada per Mònica Terribas; el cicle musical Born de Cançons, organitzat per Enderrock, Taller de Músics i Mas i Mas; o la programació infantil, amb titelles, tallers i visites. El Born acollirà, també, desenes d’actes organitzats per entitats i associacions, amb presència destacada de les pròpies entitats del barri.

Data de publicació: Dilluns, 17 novembre 2014
  • Comparteix