Tornar

Una imatge de la instal·lació creada per Robert Cervera i que simula una gran central d'emmagatzematge de dades

'Tomorrow Starts Here' o les realitats paral·leles de Robert Cervera

És una gran escultura o són els servidors de dades d'una empresa d'emmagatzematge d'informació? Doncs són totes dues coses, com a mínim en els dos universos paral·lels en els que es mou la instal·lació artística Tomorrow Starts Here.

La veureu a La Escocesa i és obra de l'artista resident al centre Robert Cervera. Nascut a Badalona el 1976, Cervera viu i treballa a Londres i, a més d'haver estudiat música i cinema experimental, ha fet un màster en escultura al Royal College of Art de la capital britànica, on el 2014 va guanyat el premi Kenneth Armitage que es concedeix a joves escultors.

Autor d'unes obres que sovint exploren la matèria i la relació que té amb el nostre cos, aquest cop l'artista crea una instal·lació que respon al concepte d'heterotopia que feia servir el pensador francès Michel Foucault i que aplicava per descriure espais que tenen més capes de significat o més relacions amb d'altres espais o objectes que els que ens mostren els nostres ulls. Un dels exemples que citava el pensador era el del reflex (irreal) que projecta un mirall, un objecte real que dóna forma així a la manera en què ens relacionem amb la pròpia imatge.

Així, el muntatge de Cervera a La Escocesa ens presenta dues realitats (la realitat "D" i la realitat "F", com ell mateix les bateja) que tenen com a escenari la Fàbrica de creació barcelonina o bé La Escocesa Data, com vosaltres preferiu. 

El primer espai, segurament ja el coneixeu. Veniu a veure'l un cop més i podreu visitar una gran escultura gegantina feta amb tubs d'aire condicionat. Però si preferiu conèixer la realitat "D", us trobareu, compartint el mateix espai, una gran empresa dedicada a l'emmagatzematge de dades, La Escocesa Data, plena de servidors que ocupen el mateix espai que, a la realitat "F", ocupen els tubs d'aire condicionat. 

Aquesta gran empresa també es dedica a l'anàlisi de dades, tot amb un toc arty que fa referència al caràcter modern i bohemi del Poblenou d'avui i al seu caràcter de seu de tantes empreses dedicades a món digital.

Ja us hem dit que l'artista té formació musical, així que no us estranyarà que, tant la inauguració (el passat divendres 24 de novembre) com la clausura de l'exposició el diumenge, 3 de desembre, converteixin l'escultura gegant de Robert Cervera en un gran instrument, una mena de gran trombó o trompeta que diversos músics convidats (entre els quals Momoko Furukawa, Iván González i Natsuko Sugao) s'encarregaran de fer sonar, insuflant aire conjuntament a l'instrument per tal d'interpretar composicions que van del Lament número 1 a una nova marxa funerària...

Recordeu que el mateix 3 de desembre (a les 12.30 h), a més del concert-acció, podreu assistir a una xerrada entre Robert Cervera i Enric Puig Punyet, coordinador de La Escocesa.

Si voleu conèixer les dues realitats paral·leles que aquests dies comparteixen l'espai de La Escocesa, feu un cop d'ull al web d'aquest espai d'art barceloní o al Facebook de l'esdeveniment.

Data de publicació: Dilluns, 27 novembre 2017
  • Comparteix