Tornar

Taula del segle XVI que es conserva al monestir decorat amb la tècnica del pinyonet

El Monestir de Pedralbes organitza dos tallers d'arts aplicades en el moble

Estan dedicats a la tècnica del pinyonet i de la reixeta.

Els que sigueu una mica manetes i us agradin les arts aplicades, preneu nota dels dos tallers que organitza el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes per als diumenges 14 i 21 de gener. El primer està dedicat a la tècnica que a Catalunya coneixem amb el nom de pinyonet, i que consisteix a embotir petites peces d'os emmarcades per filets de boix sobre massís de noguera. Es tracta d'una tècnica mudèjar i que serveix per representar estrelles, llaceries o altres motius d'influència àrab. A casa nostra, la tarsia d'os i boix va ser la decoració més rica i elegant en el mobiliari del segle XVI i principis del XVII.

Una setmana més tard, els inscrits aprendran la tècnica artesanal de la reixeta, també molt habitual al segle XVII tant a Catalunya com a tot el continent europeu, especialment en mobles luxosos, i consistent en un entramat de rotang que s'entreteixeix a mà fins a formar una base per a un seient o respatller.

Ambdues activitats tenen a veure amb objectes de gran valor que es conserven i s'exposen al monestir. La reixeta, amb la coneguda com a "cadira de la reina", l'única cadira de dona del segle XVI procedent de l'Índia de la qual tenim coneixement que hi ha a Catalunya, un moble sumptuós i luxós. I en el cas del pinyonet, al monestir hi ha un magnífic vetllador o taula del segle XVI decorat amb aquesta tècnica i que és l'únic regulable en altura d'aquell segle que existeix a Espanya.

Els dos tallers funcionen de manera independent; és a dir, que us podeu inscriure individualment a l'un o a l'altre. Això sí, les places són molt limitades i, per tant, si hi voleu trobar lloc, cal que feu la inscripció al més aviat possible. Podeu fer-ho des d'aquí.

Data de publicació: Divendres, 12 Gener 2018
  • Comparteix