Tornar

Sergi López a l’Ateneu Popular 9 Barris amb "Non Solum"

Un monòleg escrit i concebut des de la improvisació i on l'actor es clona en múltiples personatges.

Corria l’any 1990, quan s’inicià la relació professional  entre Sergi López i Jorge Picó, amic de l'actor i director de Non Solum.

Tot i que el Sergi López havia tingut experiència amb el teatre de creació juntament amb en Toni Albà i que el Jorge Picó havia rebut una formació d’art dramàtic i filologia anglesa, ambdós van coincidir al treballar tant en cinema com en teatre. Però va ser al cap d’uns anys que es tornen a trobar per reinventar la realitat en un teatre de creació viu, popular i lligat al misteri de la vida.

López afronta un text desenraonat que flirteja d'igual manera amb la comèdia i el vodevil que amb el teatre de l'absurd. Al final, en comptes d'involucrar el públic a les seves accions, acaba intentant convertir-se en un espectador més per poder criticar, ell mateix, el sense sentit de l'obra.

Darrere de tot, sens dubte, està l'amor pel teatre d'un home absorbit durant molt temps pel cinema i conegut  per la seva extensa carrera cinematogràfica amb títols com El laberinto del fauno i Pa Negre.  Non sòlum, i les seves desenes de personatges clonats, és una oportunitat immensa perquè l'actor, vestit de negre i en un escenari gairebé buit, es desdobli interpretant-ne els personatges, moltes vegades de forma trepidant. Una peça "feta a mida" i fruit de la "improvisació”, múltiples personatges sense cap element de caracterització, va indicar l'actor. Non Solum farà riure i reflexionar al públic.

El Sergi estarà acompanyat per algun bolero, una caixa de fusta i unes ulleres de plàstic que semblen de mentida al llarg de la seva interpretació.

L’obra es va estrenar al Teatre de Salt de Girona el novembre de 2005 en català i al Thèâtre du Gymnase de Marsella el gener de 2007 en francès. A partir d’aquí va arribar també al Teatro Español de Madrid en castellà i  va tornar al Teatre Nacional de Catalunya en català.

El 2009 es va fer amb el Premi Max al millor text escrit en català, va ser guardonat amb el Premi de l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mar de Mallorca el 2008 i nominat a la millor producció en els Premis de Teatre de la Generalitat el 2006.

Ara arriba a l’Ateneu Popular 9 Barris, el 21 de febrer a les 22 h. 

Data de publicació: Dilluns, 17 Febrer 2014
  • Comparteix