Tornar

Una de les portades dels llibres objecte de l'exposició mostra el dibuix d'una màquina d'escriure i la figura d'un home al costat

'Secrets de butxaca': una passejada pel pulp local a la Biblioteca Jaume Fuster

Segur que ja sabeu que aquests dies se celebra, amb activitats repartides per punts diversos de la ciutat, la setmana dedicada a la novel·la negra BCNegra. Inclou una exposició sobre les formes que va adoptar la literatura pulp a casa nostra.

És Secrets de butxaca, una exposició que es va inaugurar el 24 de gener passat i que podreu veure a la Biblioteca Jaume Fuster fins al 21 de març. La comissaria Joaquim Noguero, professor de Periodisme Cultural a la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL) i aplega portades i molts exemplars de les sèries policíaques dels 'bolsilibros' editats per l'Editorial Bruguera entre el 1950 i el 1986.

Potser encara els vau arribar a veure als quioscos i llibreries del vostre barri, al costat dels diaris i revistes de l'època... Eren uns llibrets de mida minúscula, pensats per a encabir-los a la butxaca i impresos en un paper de baixa qualitat d'aquells que de seguida groguegen... 

Sí, les aventures que contenien aquelles obres de butxaca potser no eren candidates al Nobel de literatura però els molts autors que les escrivien (n'hi havia de policíaques, però també de l'Oest, de ciència-ficció i molts gèneres més) satisfeien a la perfecció les necessitats d'evasió de treballadors i treballadores que agafaven el metro cada dia. 

Somiaven amb unes ficcions que signaven autors locals amb noms inventats de ressonàncies britàniques com Curtis Garland, Silver Kane, Lou Carrigan, Ralph Barby o Lem Ryan. Il·lustraven les cobertes, amb imatges com la que veieu a la fotografia, artistes del color i la tinta com ara Emilio Freixas, Rafael Cortiella, Enrique Martín o Salvador Fabá, per esmentar-ne només alguns.

Des dels plafons de l'exposició, Joaquim Noguero us explicarà com es va produir el naixement dels 'bolsilibros', unes col·leccions molt lligades al concepte de pulp, ficcions populars de baix cost i amb molta acció que triomfaven entre el públic nord-americà i, aviat, entre lectors de mig planeta.

Coneixereu, finalment, autors d'avui que, com Alberto Valle, es declaren hereus de la tradició que va crear a casa nostra la col·lecció de 'bolsilibros' de Bruguera. 

Si voleu descobrir, o potser recordar, el moment en què la literatura policíaca, d'anticipació, de terror o d'aventures va prendre les formes més populars i es va acostar al pulp nord-americà, passeu-vos per la Biblioteca Jaume Fuster però, abans, consulteu el web d'aquest centre o bé el web de BCNegra 2019.

 

Data de publicació: Dilluns, 28 Gener 2019
  • Comparteix