Tornar

Sant Medir, la festa més dolça

Els barris de Sarrià, Sant Gervasi, Gràcia i La Bordeta seran els epicentres de la festa

La Festa de Sant Medir, la més dolça de l’any, s’ha convertit en tot un esdeveniment als barris de Sarrià, Sant Gervasi, Gràcia i La Bordeta. Aquest any, la celebració s’iniciarà el 17 de febrer, amb la Festa del Pregó. Després de diverses activitats per a infants i el cercavila de les colles, que anirà des de la plaça Trilla fins a la plaça de la Vila de Gràcia, la Festa acabarà amb el discurs de les pregoneres: la il·lustradora Pilarin Bayés i l’escriptora Núria Parera. 

El dia 24 de febrer, la colla Monumental celebrarà la 29a pujada a peu a l’Ermita de Sant Medir, versió actual del romiatge iniciat el segle XIX. La sortida és a les 8 del matí al carrer de Sant Antoni núm. 8, seu de la colla. 
 
Les cercaviles de les colles, ben carregades de caramels, se celebraran a principis de març. El dia 1 de març es celebrarà a Sarrià, amb una cercavila matinal que acabarà a la Plaça del Consell de la Vila. A les 18:30, les colles faran un seguici des del Desert de Sarrià fins a la Plaça del Consell de la Vila. 
 
El dia 2 de març es farà a Gràcia i Sant Gervasi: a les 10 del matí, totes les colles de Gràcia passaran per la Plaça de la Vila de Gràcia, mentre que les de Sant Gervasi desfilaran pel seu barri. A les vuit del vespre, totes les colles s’uniran al carrer de Sant Salvador per fer una desfilada encapçalada per la Colla portadora de la bandera i l’Orquestra Municipal de la Guàrdia Urbana Muntada. 
 
Finalment, el dia 10 se celebrarà a La Bordeta, el barri de la Parròquia de Sant Medir. Les colles es reuniran a les 10:30 del matí davant de la Parròquia i faran una desfilada encapçalada per la Orquestra Municipal de la Guàrdia Urbana Muntada. El recorregut serà el següent: Constitució, Gavà, Alpens, Guadiana, Sants, Gayarre, Gavà, Constitució, Toledo, Manzanares, Andalusia, Riera de Tena, Constitució, Viladecans, Corral i Mossèn Amadeu Oller. 
 
A més, el mateix dia 10 i també a La Bordeta, se celebrarà la Diada Castellera de Sant Medir, amb la participació dels Castellers de la Vila de Gràcia, els Castellers de Sants i els Castellers de Sant Cugat. 
 
L’origen de la Festa de Sant Medir es remunta al segle IV dC, concretament al dia en què Medir, que es trobava a Sant Cugat plantant faves, va topar sobtadament amb el Bisbe Sever. Aquest últim fugia del perill dels romans, però va demanar-li a Medir que si els romans venien i li preguntaven per ell, els digués la veritat: que havia vist el Bisbe i que segur que podrien trobar-lo prop d’allà. Quan van aparèixer, però, els romans no es van creure que Medir els estigués dient la veritat. Així doncs, un cop capturat el Bisbe, els romans van torturar-los i martiritzar-los a tots dos fins a la mort. 
 
Segles després, corria l’any 1828 quan el forner gracienc Josep Vidal i Granés, devot de Sant Medir, va proposar-li un tracte: si Sant Medir el curava de la malaltia que patia, cada 3 de març ell faria un romiatge a l’Ermita de Sant Medir, a Collserola. El senyor Josep va curar-se i el primer romiatge se celebrà l’any 1830. A partir de llavors, els participants d’aquesta celebració han anat augmentant i s’han creat diverses colles que celebren la Festa de Sant Medir cada mes de març. 

 

Data de publicació: Divendres, 15 Febrer 2013
  • Comparteix