Tornar

S'amplia el coneixement de segles d'història i cultura de la ciutat a través de la cessió del fons documental del Col·legi de Procuradors

Una part d’aquest fons, format per 4.140 unitats de catalogació d’entre els anys 1349 i 1996, es digitalitzarà amb la finalitat de facilitar-ne la consulta, difusió i divulgació

El Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona ha cedit en comodat a l’Ajuntament de la ciutat el seu fons documental històric durant un període de 25 anys, prorrogables per acord de les dues parts. Aquest fons, que té una gran importància a l’hora d’analitzar trets importants de la història de Barcelona, està format per 4.140 unitats de catalogació, amb una cronologia que es compren entre els anys 1349 i 1996.

Es tracta fonamentalment de documentació generada o que va ser rebuda per les successives organitzacions corporatives d’aquesta professió, formada principalment per actes i acords dels òrgans de govern, estatuts i reglaments, ingrés i gestió dels col·legiats o gestió administrativa i econòmica de la institució, entre altres.

Els procuradors van ser els primers arxivistes de documentació important. La seva figura té el seu origen en el corpus jurídic que es va construir a Catalunya a partir del segle XIII, essent la persona que per ofici representava les parts en els tribunals de justícia. La primera data rellevant en la història del Col·legi de Procuradors, tanmateix, va ser l’1 de desembre de 1512, quan el rei Ferran II va aprovar les Ordenances presentades pels procuradors i va establir la Confraria de Procuradors de Sant Iu.

L’Institut de Cultura de Barcelona, a través de l’Arxiu Històric, digitalitzarà una part d’aquesta documentació cedida amb la finalitat de facilitar-ne la consulta, la difusió i la divulgació, a més de servir com a mesura de preservació i conservació dels documents originals. El tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha recalcat una vegada més durant la signatura del contracte de préstec del fons documental la voluntat de l’Ajuntament de posar a l’abast dels ciutadans el patrimoni documental de la ciutat.

L’acord de cessió també preveu la realització d’una exposició sobre la història del Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona i la seva activitat.

Data de publicació: Dimarts, 30 Setembre 2014
  • Comparteix