Tornar

Una de les imatges projectades que formen Sabó d'Alep

"Sabó d'Alep" porta la guerra de Síria a la galeria Àngels Barcelona

L'artista Jaime Pitarch signa un vídeo que constitueix una metàfora impactant de l'actitud d'Europa cap a la guerra de Síria.

Un artista barceloní es va posar a pensar com podia parlar en una obra sobre uns fets que sacsejaven al món i la resposta que hi donem des d'aquesta banda del planeta. I va trobar que, si ens referim a la guerra de Síria i a l'actitud que ha tingut respecte al conflicte el continent europeu, el gest de rentar-se les mans era un dels més il·lustratius.

Va ser així com va néixer Jabón de Aleppo, títol original d'una obra per a la qual va demanar a prop de quatre-cents voluntaris que passessin pel seu estudi. Eren gent de col·lectius diversos, sense relació entre sí, que van voler participar en una acció tan simple com suggeridora.

I és que a l'estudi de Pitarch van trobar una pica de lavabo amb una pastilla nova de sabó d'Alep, un sabó vegetal artesanal fet amb oli d'oliva i llorer que es considera l'antecedent del sabó de Marsella. El sabó, que es fabrica a la ciutat siriana del mateix nom, va servir als voluntaris que van respondre a la crida de Pitarch per rentar-se les mans un a un durant cinc hores mentre una càmera filmava l'operació en un pla seqüència zenital.

A poc a poc, la pastilla es va consumint, una imatge que ens fa pensar de manera inevitable en els patiments d'una població que suporta la duresa de la guerra, que n'acaba sent víctima o que no té més alternativa que fugir cap a un continent que els rebutja.

L'obra de Pitarch es projecta sobre un mur de la galeria. Allà veurem una mostra més del talent d'un artista que pren com a tema de moltes de les seves obres la difícil, relació entre l'home i les estructures que, com la societat o la cultura, ha anat creant ell mateix.

Data de publicació: Dijous, 28 juliol 2016
  • Comparteix