Tornar

Una ruta històrica per Ciutat Vella

Alguns indrets del districte, especialment al barri Gòtic, acullen edificis antics i nombroses restes arqueològiques del passat de la ciutat

El districte de Ciutat Vella, i especialment el barri Gòtic, és un dels indrets amb més història de Barcelona. Allà s’hi concentren la majoria de les restes arqueològiques corresponents al passat romà de la ciutat, sobretot, i també a la posterior empremta que durant segles ha anat perfilant la seva actual fisonomia. Ha estat en els darrers 80 anys, però, quan la Barcelona romana ha sortit més a la llum gràcies a les nombroses excavacions arqueològiques realitzades.

Una bona mostra d’aquest passat es troba en el conjunt monumental de la Plaça del Rei, actual nucli del Museu d’Història de Barcelona des de l’any 1943. Els edificis i les restes arqueològiques que hi ha en aquest entorn ens traslladen tant a la Bàrcino del segle I aC, tal com es coneixia la ciutat quan era una colònia de l’imperi romà, com a la Barchinona visigòtica del segle VII dC o la Barcelona medieval del XIII. A més de gaudir del conjunt monumental des de l’exterior, també es pot visitar el seu subsòl, amb restes de la muralla romana, els carrers de l’època o els vestigis de la primera comunitat cristiana de la ciutat.

Al mateix entorn de la Plaça del Rei, al carrer Paradís, hi ha el que queda del temple d’August, un temple romà dedicat al culte imperial de l’emperador. Amb el pas del temps, la construcció es va enderrocar, però a finals del segle XIX es van trobar algunes de les columnes que formaven part de l’edifici. Ben a prop, al carrer de la Fruita, a tocar de la Plaça de Sant Jaume, hi ha un nou espai arqueològic que es va obrir l’any 2010. En aquest espai es conserven les restes d’una gran domus o casa romana i de diversos locals comercials del segle IV.

Un altre dels indrets històrics de més importància del barri Gòtic és la Via Sepulcral Romana que hi ha a la Plaça de la Vila de Madrid. A través d’un pont que creua la plaça, es poden veure restes d’antics monuments fúnebres. Allà mateix hi ha un Centre d’Interpretació on es poden veure els objectes trobats al jaciment. Un altre Centre d’Interpretació destacat és el que està situat dins de l’actual mercat de Santa Caterina, l’Espai Santa Caterina, on es resumeixen alguns dels fets més fonamentals de la història de Barcelona des de l’edat del bronze fins a les més modernes restes arqueològiques.

Una altra part essencial de la història de la ciutat és la que correspon a l’antic Call Jueu, des d’on es pot conèixer com vivia la comunitat jueva barcelonina en temps medievals des de diversos espais, com ara l’antiga sinagoga o la zona dels banys. A la Plaça de Manuel Ribé hi ha a més un Centre d’Interpretació.

A banda del Gòtic, però, altres barris de Ciutat Vella tenen especial importància dins del passat històric de Barcelona, amb altres rutes alternativa. Per exemple, la ruta del 1714 partint des del nou Born Centre Cultural al seu antic mercat, o les diverses restes de múltiples èpoques trobades al barri del Raval, amb el jaciment prehistòric de Sant Pau del Camp com un dels seus màxims exponents.

Data de publicació: Dimarts, 12 Agost 2014
  • Comparteix