Tornar

Reutilitza objectes i productes amb Infinitloop

Una manera d’allargar la vida d’estris i serveis

 

Una etiqueta, una plataforma-web i una aplicació per a telèfons intel·ligents. Aquests són els elements que configuren Infinitloop 2.0, un projecte de Tarpuna Cooperativa per facilitar el reciclatge o donar una segona oportunitat a objectes i productes que una persona no desitja però que poden alegrar-ne una altra.

“L’etiqueta s’adhereix a l’objecte físic, que conté un codi numèric i un QR únics que la identifiquen. El web permet fer el seguiment de l’objecte a mesura que va passant per les diferents persones que l’utilitzen. És vàlid tant per a objectes de cicle d’ús curt (embolcalls, bosses, recipients, llibres...) com per a objectes de cicle llarg (discos, joguines, roba o accessoris infantils) i per productes orgànics (verdures, fruites...)”, expliquen els responsables.

El projecte Infinitloop 2.0 és la segona fase d’un primer Infinitloop, impulsat l’any 2011 per Tarpuna, que amb la mateixa mecànica s’adreçava a un sol producte: un embolcall reutilitzable que afegia valor a l’obsequi contingut. Fabricat amb diferents materials en tallers d’inclusió social, ja contenia un codi QR que permetia localitzar-lo, saber-ne el circuit traçat, els regals continguts i el paper estalviat.

Cada persona que rep un embolcall Infinitloop en registra la ubicació i contingut en línia i s’implica en la transmissió del nou hàbit, usant-lo en el proper regal, i creant una comunitat de consumidors responsables. L’embolcall no ha de deixar de circular i s’ha de reutilitzar com més millor.

És una idea original de Tarpuna SCCL registrat amb una llicència CreativeCommons que permet l'explotació a entitats socials sense ànim de lucre i particulars (DIY).

El caràcter innovador i la voluntat de fomentar “la cultura del consum sostenible, responsable i col·laboratiu d’objectes i productes, facilitant-ne la reutilització amb un aplicatiu innovador que en permeti la traçabilitat, alhora que fomenti la relació emocional consumidor-productor al fer-ne visible els orígens” van ser alguns dels aspectes que la Direcció de Creativitat i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona va valorar a l’hora d’atorgar un ajut per a inversions en TIC al projecte. La perfecta combinació de sostenibilitat i tecnologia li van permetre obtenir 2.394 euros.


 

 

Data de publicació: Dimecres, 26 Agost 2015
  • Comparteix