Tornar

Una imatge de l'obra de MIralda Santa Comida

"Poètiques del signe i del detour": una exploració de l'Atlàntic negre al MACBA

Una instal·lació de l'artista Miralda és el punt de partida d'un seminari que se celebra els dies 20 i 21 de gener i que ens convida a mirar-nos l'obra, titulada Santa Comida, des de dos punts de vista diferents: la cultura negra de l'Atlàntic i l'àmbit quotidià.

La peça forma part de la Col·lecció MACBA i, aquests dies, es pot veure a la Capella del centre, en el marc de la mostra Miralda MadeinUSA que es pot veure a l'edifici de la plaça dels Àngels i que posa al nostre abast la totalitat dels projectes de l'artista relacionats amb els EUA.

Un d'aquests projectes va ser Santa Comida que, com tota l'obra de Miralda, té en el menjar un dels elements principals. No és per casualitat, ja que el menjar és a la vegada un element universal i una particularitat de cadascuna de les cultures del planeta. 

L'obra parla sobre la cultura afrocaribenya, hereva dels antics esclaus portats a Amèrica i sobre les menges deixades com a ofrena a les divinitats Orisha, els déus de la zona Ioruba, a l'Àfrica, que van aconseguir sobreviure al viatge a Amèrica.

Partint doncs d'aquesta obra, al MACBA s'ha organitzat una activitat que es perllongarà durant dos dies i que combina la xerrada relaxada, el concert performàtic, el paisatge urbà i l'àpat comunitari. 

L'activitat proposa acostar-se a Santa Comida des de dos punts de vista ben diferents: d'una banda, des del candombé, el vudú, la santeria i la resta de sistemes culturals i religiosos que els negres portats a Amèrica van adoptar com a forma de resistència davant la cultura dels blancs; i de l'altra, des de la intimitat i les pràctiques quotidianes com ara els relats de transmissió oral, les converses, les cançons populars i tradicionals o la mateixa cuina.

Projeccions, xerrades, performances i fins i tot una cerimònia religiosa dedicada al déu Yemayà, a càrrec de Yonder de Jesús, són part de Poètiques del signe i del detour, que ens permetrà endinsar-nos en el món de Miralda i, a la vegada, en l'adaptació de les antigues cultures africanes després de l'arribada a Amèrica.

Data de publicació: Dimecres, 18 Gener 2017
  • Comparteix