Tornar

Imatge de flors de didalera al monestir

La farmaciola de l’Edat Mitjana

Taller de botànica al Monestir de Santa Maria de Pedralbes per conèixer les plantes medicinals més representatives de l’època i els seus usos.

Una visita al claustre del Monestir de Santa Maria de Pedralbes i el taller 'Herbarius. Plantes i remeis a l'edat mitjana' sobre etnobotànica, transportarà als seus participants al passat per conèixer algunes pràctiques mèdiques i alguns remeis de l’Edat Mitjana obtinguts a partir de les plantes.

En aquella època, gaudir de bona salut significava com mantenir l’equilibri dels quatre elements que suposadament componien el cos humà: l’aire, l’aigua, la terra i el foc. Era quan trontollava aquest equilibri que la malaltia s’obria camí. Per guarir, els metges de l’època recorrien, entre altres pràctiques, a remeis elaborats amb les plantes de què disposaven.

La visita al claustre permetrà identificar algunes d’aquestes espècies, plantades en el mateix monestir, conèixer els seus principis actius i relacionar-les amb les costums de l’època així com amb característiques artístiques i del mateix recinte.

Després de la visita introductòria, en el taller es posaran en pràctica algunes fórmules medievals, com el vi d’hisop, que s’emprava com a mucolític i expectorant, el xarop d’orenga i marduix, també utilitzat per expectorar, i un ungüent de milfulles utilitzat amb la mateixa finalitat que les cremes actuals per a les mans.

En conjunt, aquesta visita botànica i cultural és una oportunitat per conèixer un vessant diferent de l’emblemàtic monestir.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimarts, 01 Agost 2017
  • Comparteix