Tornar

Imatge d'un riu

El retorn dels peixos

Un cafè científic per parlar sobre la recuperació ecològica dels rius i la conservació dels éssers que hi viuen.

El Centre Cívic Casa Orlandai ofereix un nou cafè científic del seu cicle de tardor dedicat a l’organització a la natura. El dimecres 21 de novembre, la sessió se centra a desvetllar com s’organitza un ecosistema fluvial i com la intervenció humana pot contribuir a la conservació de les seves poblacions de peixos. La sessió, organitzada per la Fundació Ciència en Societat, estarà conduïda per la biòloga Noëlle Fabre, professora a la Universitat de Barcelona i a la Blanquerna.

No cal retrocedir massa en el temps. Poc més de tres dècades enrere, molts rius del nostre territori feien les funcions de claveguera. La regulació insuficient feia que residus industrials i urbans de tota mena acabessin als cursos fluvials. Un dels casos més extrems va ser el del Besòs, que amb un curs que no arriba als 20 kilòmetres de longitud, durant els anys 70 i 80 fou un dels rius més contaminats de tot el continent europeu (si no el que més).

Afortunadament les coses han canviat en aquest aspecte i, si bé molts rius i els seus boscos de ribera no gaudeixen d’una qualitat excel·lent, molts han experimentat una recuperació notable. El mateix Besòs n’és un exemple, on la millora del seu estat ha afavorit el retorn de certes espècies de peixos.

En aquest cafè científic, les persones assistents tindran l’oportunitat de parlar cara a cara amb Noëlle Fabre sobre el fràgil equilibri ecològic d’un riu i com es treballa per conservar un ecosistema o retornar-lo al seu estat natural. Serà, com sempre, en companyia d’un cafè.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Divendres, 16 novembre 2018
  • Comparteix