Tornar

Fotograma de ‘La Zona’

Cinema i arquitectura a la Fundació Mies van der Rohe

Durant el juliol, i fins al setembre, es projectarà el cicle Pantalla Pavelló, una tria de pel·lícules que parlen sobre la construcció d’espais i els seus límits

La funció de l’arquitectura és, en principi, la de crear espais de seguretat i còmodes per desenvolupar tota mena de tasques, ja siguin privades o públiques. Construïm edificis perquè necessitem on viure, on dormir, on reunir-nos, on parlar, on produir. Però sobretot l’arquitectura és la millor manera que ha descobert la civilització per delimitar on comença l’espai de seguretat i on acaba la naturalesa. Si l’arquitectura va néixer per protegir el foc, tal com explica l’historiador de l’art Vitruvi, el seu desenvolupament es va donar per protegir més tard tot el que era estimat pels éssers humans. Un cop es construeixen les estructures d’un edifici, petit o gran, comencen a consolidar-se també les estructures d’una societat, d’un poder. I aquestes qüestions es poden comprovar amb molt encert en diferents pel·lícules, com les que formen el cicle Pantalla Pavelló, que comença aquest 3 de juliol a la Fundació Mies van der Rohe.

Pantalla Pavelló consisteix en tres projeccions durant el juliol i el setembre (3 i 31 de juliol, 4 de setembre) de pel·lícules que reflexionen al voltant de la gestió de l’espai i la lluita entre civilització i salvatgisme. Això queda molt clar en el film que tancarà el cicle, High Rise, l’adaptació que va fer Ben Wheatley de la novel·la de J.G. Ballard on una extensa comunitat de veïns reprodueix la clàssica lluita de classes entre els rics (a dalt del gratacel) i els pobres que viuen a baix. Però també en els dos primers: la pel·lícula mexicana La Zona, sobre un complex residencial que protegeix els seus residents de la delinqüència de l’exterior, i Bèsties del sud salvatge, una exploració de la vida fora de la civilització, on una nena s’endinsa en la natura feréstega.

Cada projecció estarà presentada per un expert en el tema i hi haurà debats al final. Trobaràs més informació al web de la Fundació Mies van der Rohe.

Data de publicació: Dimarts, 27 Juny 2017
  • Comparteix