Tornar

Novum 2015: la ciència portada a la gran pantalla

Demència, abelles, dinosaures, ciutats futuristes i l’estómac han sigut els protagonistes de la Mostra Audiovisual del Novum.

La Mostra Audiovisual del Novum es va inaugurar amb l’emotiu documental Alive Inside del director Michael Rossato-Bennett, que va assistir a la projecció i va ser rebut amb una gran ovació per part del públic.

El documental Alive Inside va guanyar el Premi del Públic a Sundance 2014 i Rossato va explicar al Disseny Hub Barcelona, que va estar a punt de no presentar-lo. “Era l’últim dia per  a inscriure el documental i l’última oficina de missatgeria tancava en 20 minuts. La meva dona em va insistir per a que l’enviés i finalment va ser una de les escollides per a participar al Festival de Sundance”.

La segona jornada de la Mostra Audiovisual del Novum ens va portar dos documentals més. El primer, L’estómac, el nostre segon cervell, tracta de la influència que té el sistema digestiu sobre el nostre cervell i les nostres emocions.

Després de veure’l, els assistents van poder gaudir d’un debat sobre el tema amb el Dr. Francisco Guarner, del grup de fisiologia i fisiopatia digestiva del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i president de la Sociedad Española de Probióticos y Prebióticos (SEPYP). I també Ricard Guerrero, professor emèrit de microbiologia de la Universitat de Barcelona (UB) i president del Barcelona Knowledge Hub-Academia Europea.

Mentre Guerrero ens recordava que “la ciència no és una religió, no és un dogma” i que “ens fa fer possible l’impossible”, Guarner, per la seva banda, va explicar que “els budells són de vital importància pel sistema immunitari” i que “la falta de diversitat fa que hi hagi més trastorns immunitaris”.

En acabar el debat i passats uns minuts de descans, es va projectar Dinosaur 13, el segon documental del dia. Una interessantíssima proposta, en clau de crònica policíaca, que es va estrenar al passat Festival de Sundance. Explica la història del descobriment de la Sue, el Tiranosaure Rex més ben conservat i més gran que s’ha trobat mai. I com va passar de ser la troballa més preuada dels seus descobridors a convertir-se en un malson.

En la tercera i última jornada vam poder veure Cities of Tomorrow: Smart Cities, un documental que presenta diversos casos en els quals la tecnologia es fusiona amb la ciutat per a fer, aparentment, la vida més fàcil als seus habitants. La projecció va venir seguida d’un debat sobre les Smart Cities y l’ús que se’n fa de totes les dades dels habitants que permeten controlar les tecnologies de les ciutats del futur.

La Mostra va tancar amb el documental More Than Honey, que exposa les múltiples raons per les que cada any s’arriba a perdre aproximadament un 30% de la població d’abelles. L’estrès que pateixen, la contaminació per pesticides o paràsits com el varroa destructor s, són alguns dels factors que estan reduint la població d’abelles a tot el món.

 

Data de publicació: Dilluns, 20 Abril 2015
  • Comparteix