Tornar

Novum 2015. “Els països no investiguen perquè són rics, són rics perquè investiguen”

Parlem amb el científic i emprenedor Javier García Martínez, director del Laboratori de nanotecnologia de la Universitat d'Alacant, cofundador de Rive Technology Inc (Boston, MA) i membre del Consell de Tecnologies Emergents del Fòrum Econòmic Mundial.

Un dels objectius del Novum 2015, el festival de ciència, tecnologia i innovació promogut per BCN Innovació, és mostrar a la ciutat l'enorme potencial de l'aliança entre recerca, empresa i institucions. Del seu bon funcionament deriva la creació de noves oportunitats de treball qualificat, així com benestar social i econòmic
 

Amb una perspectiva com aquesta, l’experiència de Javier García Martínez, científic i emprenedor de reconegut prestigi internacional, constitueix un valuós llegat. Ell serà l'encarregat d'explicar ‘L'aventura d'emprendre des de la ciència’, conferència que tindrà lloc el proper 15 d'abril dins del Novum Pro, l'apartat de recerca i innovació del festival.
 

Per a en Javier, “els científics, pel seu rigor, capacitat d'anàlisi i d'observació, són excel·lents emprenedors”. No obstant això, es troben amb més d'un obstacle a l'hora d'emprendre. Començant per ells mateixos: “Obsessionats per publicar els seus resultats, sense temps per a les seves classes i atabalats per un finançament sempre escàs i incert, l’emprenedoria és possiblement l'últim en el que pensen”. Obstacle al que s’afegeix la falta de formació i contactes.
 

Per combatre-ho, en Javier proposa que els campus es converteixin en espais de foment de l’emprenedoria: “Des d'aquí es pot construir tot un ecosistema de l’emprenedoria on es trobin, reuneixin i treballin junts emprenedors, científics, empresaris, inversors i també professors”. 
 

I és que, sovint, s'oblida que cal comptar amb un equip capaç de dur a terme la idea en qüestió a més de comptar amb un sòlid pla de negocis per a obtenir el finançament necessari. “Les subvencions han de destinar-se a fomentar la ciència bàsica, que d'una altra forma no podria finançar-se. Per a crear i desenvolupar empreses és molt millor comptar amb finançament privat. Les ajudes públiques tenen massa burocràcia i limitacions i, sobretot, no ens donen l'accés a inversors compromesos, professionals i amb contactes que ens ajudin a tenir èxit”, diu en Javier sobre aquest tema.
 

No hi ha dubte que encara queda molt per fer: “La creació d'empreses des de la universitat és un fenomen molt recent i que encara genera moltes reticències. El capital de risc està molt menys desenvolupat que en altres països. I les nefastes conseqüències de les retallades en R+D han produït que es tanquin laboratoris i línies de recerca molt prometedores”. Així com també s'han tancat les vies d'accés i retorn de joves investigadors. 
 

“Després de set anys de crisi, seguim confiant que el turisme salvi l'economia i que el sector immobiliari revisqui per a reactivar el nostre creixement. Algú podria dir que no hem après res. Els països no investiguen perquè són rics, són rics perquè investiguen”, continua en Javier.
 

Per a millorar aquesta situació, considera que el primer que cal fer és augmentar el nombre de dones científiques emprenedores: “Elles representen, com a mínim, la meitat del talent i, sense elles, les oportunitats són moltes menys. Són necessaris programes específics per a fomentar la presència de dones científiques emprenedores, des de l'escola, a les universitats i als laboratoris”. 
 

Com també considera imprescindible celebrar els casos d'èxit: “Donar a conèixer que és possible emprendre des de la universitat”. Així com assumir el risc que suposa treure els descobriments del laboratori i llançar-los al mercat.
 

“Quan un nou descobriment científic es comercialitza, tots ens en beneficiem. Des d'una nova vacuna a una nova forma d'energia neta i segura. Tots ens hi juguem molt en això de l’emprenedoria científica”, conclou el científic i emprenedor. 
 

Javier García Martínez dirigeix actualment el Laboratori de nanotecnologia de la Universitat d'Alacant. És inventor de 20 patents i cofundador de l'empresa de base tecnològica Rive Technology Inc (Boston, Massachusetts). Forma part del Consell de Tecnologies Emergents del Fòrum Econòmic Mundial. I també és assessor de la Comissió Europea per a temes d’innovació i emprenedoria, entre altres càrrecs. 

L’aventura d’emprendre des de la ciència

Saló de Cent del Ajuntament de Barcelona
15 de abril, 19.30
Més informació sobre el Novum, aquí


Segueix el festival a través de les xarxes socials de BCN Innovació o del hashtag #NOVUM2015

Data de publicació: Dilluns, 13 Abril 2015
  • Comparteix