Tornar

Novum 2015: Ciència ciutadana i arts i interferències

Parlem amb Josep Perelló, el comissari de les àrees de ciència ciutadana i  d’arts i interferències del Novum, el festival de ciència, tecnologia i innovació de Barcelona.

Josep Perelló, professor del Departament de Física Fonamental de la Universitat de Barcelona i director de l’Oficina de Ciència Ciutadana i líder del grup de recerca OpenSystems, serà un cop més el responsable dels àmbits de ciència ciutadana i d’arts i interferències, dos dels eixos principals del festival Novum. “Els dos àmbits coincideixen amb dos trets diferencials que no existeixen en la majoria de festivals: una ferma voluntat d'instigar a la participació i a l'acció ciutadana, i una clara intenció d'afavorir el creixement d'iniciatives que poden tenir un impacte més enllà del festival” afirma Perelló.
 

Ciència ciutadana
 

En l’àmbit de ciència ciutadana es faran activitats molt diverses,  “inundarem la Vikipèdia de termes relacionats amb la ciència ciutadana, afavorirem la relació entre diversos col·lectius i investigadors que ja practiquen la ciència ciutadana en el Citizen Science Day, organitzarem tallers per tots els públics dins el cap de setmana de la festa, muntarem una petita exposició a un lloc tan cèntric com La Virreina per motivar la participació ciutadana a projectes ja en marxa i finalment presentarem un petit llibret que recull uns 20 projectes de ciència ciutadana on qualsevol barceloní pot contribuir-hi d'una forma o altra” ens explica el propi comissari.

Perelló comenta també que el festival va dirigit a tot tipus de públic, tant el que està relacionat amb el món científic com el que no. Recomana especialment la mostra de projectes de ciència ciutadana que hi haurà al Palau de la Virreina i poder fer-se amb un exemplar del primer compendi de projectes de ciència ciutadana.


Barcelona és un cas inèdit pel que fa a ciència ciutadana. És la única ciutat que pensa com articular els projectes existents i ho fa a través de l’Oficina de Ciència Ciutadana del BCNLab. Josep Perelló  afirma que “existeixen projectes de ciència ciutadana meravellosos arreu del món, però en cap cas s’asseuen a la mateixa taula per aprendre els uns dels altres. A Barcelona es comparteixen les experiències i es mostren de forma coherent. Podem sentir-nos orgullosos de ser pioners en aquest sentit”.


Arts i interferències


L'àmbit de les arts proposa pràctiques molt diverses que fins i tot inclouen el disseny i que guarden una estreta relació amb la innovació (social) i amb la ciència i la tecnologia. “Hem volgut centrar-nos en aquelles pràctiques més participatives i més multidisciplinaris que fins i tot qüestionen els límits de les arts” ens comenta Perelló.
 

El MACBA acollirà l'experiment  de Public Lab que fotografiarà amb globus indrets molt concrets del barri amb la col·laboració de diverses entitats locals gràcies a la Fundació Tot Raval. L'edifici Disseny Hub tindrà un laboratori mòbil de bio-hacking, la Waag Society, que presentarà i fabricarà diversos objectes amb tècniques de la biomedicina. La Virreina acollirà una peça d'art digital que està viatjant per tot el món: una paret gegant de leds que reaccionen a l'aigua a partir de la qual es poden poder fer així graffitis lumínics efímers. El Museu Picasso presentarà un petit homenatge a les fonts de llum de Montjuïc fet per l'artista Tom Carr. I finalment experimentarem les capacitats de l'emergentt live-graphic reporting (gravacions gràfiques a través de la il·lustració i el dibuix) de Clara Boserman i Think Doodly per a recollir l'experiència intangible de Public Lab i del Citizen Science Day. 
 
Li hem demanat al Josep que, com a comissari, ens recomani les activitats que no ens podem perdre. “Se’m fa molt difícil triar. Si voleu una experiència fresca i lúdica, serà imprescindible experimentar Water Light Graffiti a La Virreina que ens arriba de França. Si us agradaria introduir-vos de forma més intensa en una activitat, convé no perdre's els resultats al MACBA de l'experiment de cartografia aèria de Public Lab que ens arriba de Nova York que haurà estudiat com ocupem l'espai urbà al Raval o passar-se pel Disseny Hub per poder fer per exemple joiera amb la nostra pròpia saliva de la mà de l'Open Wet Lab de la Waag Society d'Amsterdam. Tots ells són projectes inèdits a la ciutat, innovadors, participatius i àmpliament reconeguts a escala internacional”.


Festival Novum
Del 14 al 30 d’abril
Més informació sobre el festival aquí

 

Data de publicació: Dijous, 26 març 2015
  • Comparteix