Tornar

L'ou com balla

No et perdis la festa popular del Corpus Christi

Us expliquem què cal fer i veure durant aquests dies, on a més de l’habitual ‘ou com balla’, també hi haurà portes obertes a l’Ajuntament i una processó

La festivitat del Corpus Christi és una de les més antigues que es conserven a Barcelona, i les seves arrels es remunten a la ciutat medieval del segle XIV, ja fa més de 600 anys. Per tant, aquests dies de l’any en què se celebra la resurrecció i la pujada definitiva de Jesucrist al cel, són importants tant per a barcelonins de soca-rel com per a visitants interessats realment en la riquesa cultural i les tradicions més antigues de la ciutat. La festa del Corpus es caracteritza perquè Barcelona s’omple de flors i de catifes florals en molts indrets, i també perquè a diverses fonts es fa la cerimònia de l’ou com balla, i que consisteix en un ou sostingut per una columna d’aigua, sense que mai caigui.

Aquesta tradició té un origen misteriós. Per molts historiadors, només és un joc que es practicava a la Barcelona medieval. Per altres, té un sentit místic: és el cicle de la vida, un reflex de l’univers. Sigui com sigui, només es fa a Barcelona i és un dels moments culturals més exclusius de la primavera. A més, la festivitat del Corpus, durant els tres dies en què té lloc –del 15 al 18 de juny– es complementa amb jornades de portes obertes a l’Ajuntament –entre el 15 i el 17– i una processó de gegants i figures simbòliques, també d’arrel medieval, que es fa sempre el diumenge a la tarda.

En aquest enllaç trobaràs una relació dels llocs on es fa ballar l’ou –a l’interior de la catedral, però també als jardins de Rubió i Lluch, el monestir de Pedralbes, el Centre Cívic Can Deu, la Capitania General o la parròquia de la Puríssima Concepció, entre d’altres– i més informació sobre la festivitat del Corpus.

Data de publicació: Dijous, 08 Juny 2017
  • Comparteix