Tornar

Llums nocturnes a Barcelona

Ciència quan cau el sol

La Nit de la Recerca porta un munt d’activitats divulgatives a diverses localitzacions de la ciutat.

Cada any, un vespre de setembre centenars de ciutats europees es bolquen de manera simultània a organitzar activitats per apropar la ciència i la tecnologia a tots els públics. La iniciativa, coneguda com la Nit Europea de la Recerca, s’ha organitzat des del 2005 i enguany, tindrà lloc el vespre del divendres 28 de setembre a 30 països i a uns 300 municipis europeus, entre els quals hi figura Barcelona.

Investigadors, investigadores i personal tècnic de l’Institut de Ciències del Mar seran els protagonistes de la Nit a una de les seves localitzacions a la ciutat, a la Vil·la Urània, on parlaran, en una xerrada, de pesca sostenible i, en una taula rodona, de la recerca que es fa a l’Antàrtida.

Fins ben entrada la nit, a l’imaginCafe aniran desfilant científics i científiques per parlar de la seva recerca de manera planera i informal. Ho faran en un Scientific Corner, una bateria de microxerrades de set minuts cadascuna sobre temes ben variats, com el llenguatge, la intel·ligència artificial, la contaminació per plàstics, l’epigenètica, la supercomputació, les malalties infeccioses, les matemàtiques... A aquest espai, la nit culminarà amb un joc de pistes per descobrir qui és qui a l’escena europea de recerca.

Al CosmoCaixa, un altre dels espais de la Nit, les activitats s’adrecen al públic jove. L’oferta del museu és enorme i inclou tallers de nanociència, un altre Scientific Corner de microxerrades a càrrec d’especialistes en el seu camp d’estudi, sessions de tecnologies creatives que inclouen l’instrument musical Reactable i un taller de fabricació digital inspirat en el mite de Frankenstein, i activitats d’intel·ligència artificial amb drons i videojocs controlats amb el cervell! Una observació dels astres conduïda per l’Agrupació Astronòmica de Sabadell allargarà les activitats fins l’1 de la matinada.

Encara més: el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona posa l’escenari del concert científic climàtic del concurs La llum a les ones, que organitza l’Institut de Ciències Fotòniques. Una trobada que agruparà música, relats i xerrades sobre recerca en molts àmbits.

I per si tot això fos poc, la Nit s’inaugurarà oficialment el 25 de setembre a Vil·la Urània en un acte que inclourà una conferència al voltant de l’impacte social de la recerca en patrimoni i un espectacle que posa en comú les neurociències i les arts escèniques.

Més informació en aquest enllaç.

 

Data de publicació: Dijous, 20 Setembre 2018
  • Comparteix